Pokretanje mini-mljekare

Pitajte, odgovaramo

ImagePlaniram osnovati jednu mini-mljekaru/siranu u Popovom polju ove godine. Kako nisam stručan, potrebna mi je pomoć u gotovo svemu...

- Proizvođači opreme u BiH?
- Rasa krava muzara i gdje ih nabaviti?
- Potrebna dokumentacija za tu proizvodnju?
- Literatura?
- Eventualna, gore nenavedena, problematika?

Svaka informacija i savjet su mi "zlata vrijedni". Unaprijed hvala i lijep pozdrav, Risto Kosović

..........................................................

Poštovanje,

Jako dosta pitanja koja traže duže odgovore, ali ću Vam pokušati dati osnovne smjernice za dalje.

1. Lično ne znam niti jednog proizvođača opreme u BiH (pokušajte naći na internetu), ali imate ih dosta u okruženju (Srbija, Hrvatska, EU). Zavisno od toga šta hoćete da proizvodite tako ćete i koncipirati opremu (mljeko, jogurt, sir,itd).

Jedan od prijedloga je da posjetite i koji sajam, npr. Novosadski, na kojem bude dosta izlagača opreme za mljekarsku idnustriju

2. Pretpostavljam da želite pokrenuti i vlastitu farmu što bi bilo idealno. Rasa krava zavisi od toga šta vi odlučite. Možete uzgajati čisto mlječna grla Holštajn ili mlječne križance - Simental ili sivo alpsko goveče. Što se tiče nabavke, imate nekoliko uvoznika u BiH i bilo bi vam najlakše da to odradite preko njih. Cijena je od 4200 KM/grlo, pa naviše.

3.Što se tiče dokumentacije, pretpostavljam za mljekaru, potrebno je obezbijediti i uraditi sljedeće:

Dobiti građevinsku, upotrebnu dozvolu, zatim Vam dolazi komisija iz Ministarstva poljoprivrede da dobijete rješenje o ispunjavanju uslova. Ovo je ukratko, ali ovo vam je možda i najgori dio, s obzirom na našu situaciju.

Kada dođete do komisije iz Ministarstva, podnesite istovremeno i zahtjev za izvozni broj.

4. Literatura - ne znam na koju mislite, ali pokušajte u Mostaru na fakultetu ili sarajevu, a u Novom Sadu na sajmu imate dosta literature.

5. Dobro bi bilo obići par farmera i porazgovarati sa njima. a isto tako i nekoliko mini-mljekara

S poštovanjem, Draženko Budimir

Foto priče

Jasmina zapošljava 24 radnika i obrađuje 120 dunuma zemlje

Bosna i Hercegovina oko 80 posto potreba za hranom zadovoljava preko uvoza pa tako statistika bilježi i uvoz bijelog luka iz Kine, suhih šljiva iz Čilea, žitarica iz Poljske.

Opširnije... Link