Šta može uzrokovati komadiće metalne špene u mjenjaču motokultivatora IMT 509 LS?

Pitajte, odgovaramo

Poštovanje,

Imam jedan problem sa motokultivatorom IMT 509 LS.

Kupio sam nov u 7. mjesecu i nakon nekih 20 sati rada htio sam zamijeniti ulje u motoru i mjenjaču.

Kada sam ispustio ulje iz mjenjača, primijetio sam sitne komade metalne špene, par komada (kao od borera što ostaje pri bušenju metala).

Zanima me da li je to ostalo pri sklapanju u tvornici ili se nešto oštetilo u mjenjaču, mada nikakve promjene zvuka niti brujanje nisam primijetio pri korištenju istog.

Također, pri skidanju tzv. čizme (mjesta gdje se kači kardan) primijetio sam da ima ulja iz mjenjača ali ne curi vani nigdje.

Unaprijed hvala.

Lijep pozdrav!

..........................................................................................................................

Poštovanje,

Često sam i ja nalazio špene takve vrste u mjenjaču, tako da vas to ne treba brinuti jer je mjenjač suviše snažan. Takve mekane strugotine su najvjerovatnije nastale od provrta i ne mogu naškoditi, kao ni ulje u čizmi u kojoj treba biti mast za podmazivanje uključnih kandži.

Lijep pozdrav!

Šekib Omerović

Ukoliko Vi želite dobiti besplatan savjet, pošaljite upit na Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript
Ranije odgovore Šekiba Omerovića  možete pročitati ovdje.

Foto priče

Safet Salković pet decenija druguje s pčelama: One su zlopamtila, ali i odlični meteorolozi

Zbog ovogodišnjih odličnih prinosa meda pčelari u Tuzlanskom kantonu (TK) već sada zadovoljno trljaju rukama. Kako kažu, kvalitet meda je odličan, a osim na domaćem, bit će zastupljen i na tržištu Evropske unije.

Opširnije... Link