Baner

Stari motokultivator

Pitajte, odgovaramo

ImageImam problem sa 40-ak godina starim motokultivatorom Jlo Rockwell sa dvotaktnim benzinskim motorom 8KS.

Prilikom paljenja odmah postigne veliku brzinu i odmah se zatim ugasi. Poslije toga se teško pali, a i kada se upali ista stvar, veliko ubrzanje i odmah potom (sekunda ili dve)se ugasi. Mislim da je karburator u pitanju. On ima sa lijeve strane vijak za štimanje ler gasa, a sa desne još jedan vijak sa oprugom bez glave (samo zarez urezan u vrat vijka) koji se može zavrnuti 2mm u tijelo karburatora.

ImageU pravu ste Dejane; karburator je bez funkcije jer je iglica gasa podignuta za jedan urez više (treba biti na srednjoj recki), te je na minimalnom gasu srednji gas, a vođica iglice (zasun) previše potrošen i ne može funkcionisati pravilno pri usisu goriva, koji takođe nije dobar jer smatram da nisu u redu najmanje još karike, mada me ne bi čudilo da su klip i stublina davno izgubili svoju zdravu funkciju.

Nemojte se obeshrabriti...Bingo karburator koji se ugrađuje na IMT 504 i 506 je dostupan na našem tržištu (košta oko 130KM) dobro zamjenjuje karburatore na JLO motorima, a sam motokultivator nije robusan (može stati u gepek golfa) i predlažem vam servisnu obradu, jer kao što sam naveo vrlo vjerovatno postoji više slabih tački koje se mogu popraviti.

TMD Gradačac je doskora ugrađivao JLO motore na motokultivatore u suradnji sa jednom češkom firmom i mislim da bi se mogli nabaviti originalni dijelovi, ali pošto je majstorima mahom nepoznat motor morali bi nabavljati po uzorcima. Najbolje je rasklopite motor i uvjerite se u stanje karburator-klip-karike-stublina-platine-utor na radilici-magnet-bobina-svjećica-semerinzi na radilici... Svaka stavka i više njih može biti uzrokom problema koje ste naveli. Čisto sumnjam da je samo karburator neispravan, jer obično se dijelovi troše povezano kao što je i sam ciklus rada motora.
 
Ne znam koliko ste stručni da sami radite, ali svakako pišite i pomoći ću koliko je god moguće.
 
Pozdrav,
Šekib

Ukoliko i vi želite postaviti pitanje vezano za poljoprivredne mašine, to možete učiniti putem e-mail adrese:  Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript Ova e-mail adresa je zaštićena od spam botova, morate imati uključen Javascript da biste je vidjeli .

Foto priče

Nemaju ni put ni struju, ali prave najbolji sir na Balkanu

“Zlatni sir” sa farme “Zlatni Bor” iz istoimenog sela u fočanskoj mjesnoj zajednici Zavait osvojio je zlatnu medalju za najbolji sir na Šestom festivalu balkanskih sireva u Beogradu.

Opširnije... Link