Stari motokultivator

Pitajte, odgovaramo

ImageImam problem sa 40-ak godina starim motokultivatorom Jlo Rockwell sa dvotaktnim benzinskim motorom 8KS.

Prilikom paljenja odmah postigne veliku brzinu i odmah se zatim ugasi. Poslije toga se teško pali, a i kada se upali ista stvar, veliko ubrzanje i odmah potom (sekunda ili dve)se ugasi. Mislim da je karburator u pitanju. On ima sa lijeve strane vijak za štimanje ler gasa, a sa desne još jedan vijak sa oprugom bez glave (samo zarez urezan u vrat vijka) koji se može zavrnuti 2mm u tijelo karburatora.

ImageU pravu ste Dejane; karburator je bez funkcije jer je iglica gasa podignuta za jedan urez više (treba biti na srednjoj recki), te je na minimalnom gasu srednji gas, a vođica iglice (zasun) previše potrošen i ne može funkcionisati pravilno pri usisu goriva, koji takođe nije dobar jer smatram da nisu u redu najmanje još karike, mada me ne bi čudilo da su klip i stublina davno izgubili svoju zdravu funkciju.

Nemojte se obeshrabriti...Bingo karburator koji se ugrađuje na IMT 504 i 506 je dostupan na našem tržištu (košta oko 130KM) dobro zamjenjuje karburatore na JLO motorima, a sam motokultivator nije robusan (može stati u gepek golfa) i predlažem vam servisnu obradu, jer kao što sam naveo vrlo vjerovatno postoji više slabih tački koje se mogu popraviti.

TMD Gradačac je doskora ugrađivao JLO motore na motokultivatore u suradnji sa jednom češkom firmom i mislim da bi se mogli nabaviti originalni dijelovi, ali pošto je majstorima mahom nepoznat motor morali bi nabavljati po uzorcima. Najbolje je rasklopite motor i uvjerite se u stanje karburator-klip-karike-stublina-platine-utor na radilici-magnet-bobina-svjećica-semerinzi na radilici... Svaka stavka i više njih može biti uzrokom problema koje ste naveli. Čisto sumnjam da je samo karburator neispravan, jer obično se dijelovi troše povezano kao što je i sam ciklus rada motora.
 
Ne znam koliko ste stručni da sami radite, ali svakako pišite i pomoći ću koliko je god moguće.
 
Pozdrav,
Šekib

Ukoliko i vi želite postaviti pitanje vezano za poljoprivredne mašine, to možete učiniti putem e-mail adrese:  Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript Ova e-mail adresa je zaštićena od spam botova, morate imati uključen Javascript da biste je vidjeli .

Foto priče

Vratio se iz Italije i u BIH proizvodi koziji sir

Nešto poslije Teslića i Banje Vrućice, prateći korito Velike Usore, teškim drumom stižete do Blatnice i skretanja koje vas vodi za Očauš planinu. Nakon par kilometara cesta prestaje, pa se šumskim putem treba probiti do vrha. Dočekuje nas Miroslav Klječanin, farmer koji je na svojoj djedovini na Gornjem Očaušu, pokrenuo kompaniju “Mons Produkt” koja obuhvata farmu koza i preradu proizvoda od kozjeg mlijeka.

Opširnije... Link