Baner

Upotreba pesticida u oblasti pčelarstva

Pitajte, odgovaramo

Poštovanje,

Imam jedno pitanje vezano za upotrebu pesticida u oblasti pčelarstva, odnosno u službi zaštite pčela, jer u posljednje vrijeme mnogo čitam o zabranama upotrebe pesticida u Europskoj Uniji u svrhu zdravlja pčela. Postoji li u BiH neki pravilnik ili uredba o upotrebi istog?
S poštovanjem,

Aldijana

...................................................................................................

Poštovana Aldijana,

Nažalost zakon o pčelarstvu u FBiH ne postoji dok u RS - u postoji. Nema nekih posebnih zakonskih regulativa u korist pčela i pčelara. Ima jedan dio u okviru zakona o veterinarstvu, ali se malo dotiče samih pesticida i to je danas za pčele i pčelare najveći problem što se voćarima, malinarima dozvoljava upotreba raznih hemijskih sredstava koja su u EU zabranjena, a kod nas nažalost nisu. Te se činjenice zanemaruju,  iako i oni znaju da su poljoprivredni proizvodi mnogo bolji ako ih opraše pčele. Nažalost postoji određena praznina u svemu tome, a najviše u mozgovima onih koji trebaju da donose zakone, ali ih ne donose. Ostaje jedino dobra volja pčelara i voćara da se dogovore, najave jedan drugome i tako spasu barem dio pčela.

Srdačan pozdrav,

Sulejman Alijagić
Poljoprivreda.ba

Ukoliko i vi želite dobiti besplatan savjet pošaljite upit na Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript

Ranije odgovore Sulejmana Alijagića možete pročitati ovdje.

 

Foto priče

Nemaju ni put ni struju, ali prave najbolji sir na Balkanu

“Zlatni sir” sa farme “Zlatni Bor” iz istoimenog sela u fočanskoj mjesnoj zajednici Zavait osvojio je zlatnu medalju za najbolji sir na Šestom festivalu balkanskih sireva u Beogradu.

Opširnije... Link