Upotreba pesticida u oblasti pčelarstva

Pitajte, odgovaramo

Poštovanje,

Imam jedno pitanje vezano za upotrebu pesticida u oblasti pčelarstva, odnosno u službi zaštite pčela, jer u posljednje vrijeme mnogo čitam o zabranama upotrebe pesticida u Europskoj Uniji u svrhu zdravlja pčela. Postoji li u BiH neki pravilnik ili uredba o upotrebi istog?
S poštovanjem,

Aldijana

...................................................................................................

Poštovana Aldijana,

Nažalost zakon o pčelarstvu u FBiH ne postoji dok u RS - u postoji. Nema nekih posebnih zakonskih regulativa u korist pčela i pčelara. Ima jedan dio u okviru zakona o veterinarstvu, ali se malo dotiče samih pesticida i to je danas za pčele i pčelare najveći problem što se voćarima, malinarima dozvoljava upotreba raznih hemijskih sredstava koja su u EU zabranjena, a kod nas nažalost nisu. Te se činjenice zanemaruju,  iako i oni znaju da su poljoprivredni proizvodi mnogo bolji ako ih opraše pčele. Nažalost postoji određena praznina u svemu tome, a najviše u mozgovima onih koji trebaju da donose zakone, ali ih ne donose. Ostaje jedino dobra volja pčelara i voćara da se dogovore, najave jedan drugome i tako spasu barem dio pčela.

Srdačan pozdrav,

Sulejman Alijagić
Poljoprivreda.ba

Ukoliko i vi želite dobiti besplatan savjet pošaljite upit na Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript

Ranije odgovore Sulejmana Alijagića možete pročitati ovdje.

 

Foto priče

Jasmina zapošljava 24 radnika i obrađuje 120 dunuma zemlje

Bosna i Hercegovina oko 80 posto potreba za hranom zadovoljava preko uvoza pa tako statistika bilježi i uvoz bijelog luka iz Kine, suhih šljiva iz Čilea, žitarica iz Poljske.

Opširnije... Link