Pčele u naseljenom području?!

Pitajte, odgovaramo

Poštovani,

Zanima me samo jedno, da li se pčele smiju držati u naseljenom području, tačnije, odmah pored nečije kuće? Tražila sam zakone ili odredbe na internetu kojima se ovo reguliše, međutim još uvijek nisam pronašla ništa što bi mi pomoglo.
Ukratko, imam problem koji godinama ne mogu da riješim... Cijenjeni mi komšija drži nekoliko košnica odmah uz ogradu tj. do moje kuće.

Ovdje kod nas je za njih normalno da pčele ljeti okupiraju naše dvorište, s obzirom da je tu kruška, jabuka i ostalo, tako da svi moramo bježati u kuću. Inspekcija u "nekim" općinama Tuzlanskog kantona nije nadležna za držanje pčela nego samo za mačke i pse, tako da nema nikakvog pomaka.

Kome bih se trebala obratiti kako bih riješila ovaj problem i ko bi mogao biti nadležan za "pčele"?

Lijep pozdrav,

Dženita

........................................................................................................................

Poštovana Dženita,

Nažalost u BiH, tačnije FBiH, nema ničeg dobrog pa ni Zakona o pčelarstvu, dok u RS-u postoji.

Ipak, u FBiH postoje određena pravila. Mi na USK smo sami pokrenuli inicijativu za donošenje pravilnika o držanju pčela radi nas pčelara, a i radi građana.

Minimalna udaljenost pčelinjaka od stambenih zgrada, kuća, poslovnih prostora, objekata za stoku, javnih puteva i tuđih zemljišta mora biti veća od 20 metara zračne linije. Ako se radi o vlastitim objektima pčelara, ta udaljenost može biti i manja.

Pčelar je također dužan, ako je ta udaljenost manja, da prema strani naselja podigne mrežu visine 2 m, a koja je od pčelinjaka udaljena 2 metra. Vi imate pravo da odete općinskom ili kantonalnom veterinarskom inspektoru i on je dužan da izađe na teren.

Pčelar je dužan da na pčelinjaku ima tablu na kojoj stoje njegovi podaci, ime i prezime, broj košnica, broj telefona. Da je to pravi pčelar, on bi sam odvezao pčele u prirodu gdje im je mjesto, a ne da ih tu drži.

Ja kao predsjednik Saveza pčelara USK na takve slučajeve odmah alarmiram kantonalnog veterinarskog inspektora koji izlazi na teren i prvo upozori pčelara. Ako to ovaj ne uradi onda ide kazna, pa policija i ostalo kako treba. Uglavnom nema više tih problema kod nas.

Pčele, iako su divna božija stvorenja, nažalost za osobe koje su alergične na pčelinji otrov mogu čak biti i smrtonosne. Pčelama je mjesto na livadama, u divljini, a ne u naseljenim mjestima.

Nadam se da ćete riješiti taj problem.

Srdačan pozdrav,

Sulejman Alijagić
Poljoprivreda.ba

Ukoliko i vi želite dobiti besplatan savjet pošaljite upit na Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript

Ranije odgovore Sulejmana Alijagića možete pročitati ovdje.

 

 

Foto priče

Jasmina zapošljava 24 radnika i obrađuje 120 dunuma zemlje

Bosna i Hercegovina oko 80 posto potreba za hranom zadovoljava preko uvoza pa tako statistika bilježi i uvoz bijelog luka iz Kine, suhih šljiva iz Čilea, žitarica iz Poljske.

Opširnije... Link