Baner

Izrada pojilice

Pitajte, odgovaramo

 

Pozdrav Sulejmane!

Interesira me pojilica koje je slika objavljena u tvom odgovoru o nozemozi. Molim opis njene izrade.

Srdačan pozdrav,
Božo

......................

Lijep pozdrav Božo.

To je jedna od boljih higijenskih pojilica, ako je objavljena slika s mog pčelinjaka. Jednostavna je za napraviti. U sredini se nalazi čvrsta metalna šipka promjera 7x7 cm, a na njoj su navarene manje i tanje željezne šipke koje su s donje strane savijene na veličinu promjera tegli koje stavljate u njih naopako napunjene vodom. Sa donje strane tegle kad se okrene naopako i ubaci u metalnu šipku koja je navarena na četvrtastu cijev, nalazi se samo obična medicinska gaza ili neka druga čista krpa koju drži gumica. Sve mora biti pod uglom od 90 stepeni i onda ima svoju funkciju. Poenta je da pčele dolaze sa donje strane pojilice i tako smanjuju zagađivanje pojila, jer, iako imaju u svom izmetu Nosemu, ona sa izmetom pada na tlo i na ta j način je pčele ne unose u svoje košnice kao što je slučaj kad uzimaju vodu iz tepsija ili drugih posuda.

 

Svako dobro vam želim, 
Sulejman
E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript

 

Ukoliko i vi želite dobiti besplatan savjet pošaljite upit na Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript

 

 

Foto priče

Nemaju ni put ni struju, ali prave najbolji sir na Balkanu

“Zlatni sir” sa farme “Zlatni Bor” iz istoimenog sela u fočanskoj mjesnoj zajednici Zavait osvojio je zlatnu medalju za najbolji sir na Šestom festivalu balkanskih sireva u Beogradu.

Opširnije... Link