Baner

Izrada pojilice

Pitajte, odgovaramo

 

Pozdrav Sulejmane!

Interesira me pojilica koje je slika objavljena u tvom odgovoru o nozemozi. Molim opis njene izrade.

Srdačan pozdrav,
Božo

......................

Lijep pozdrav Božo.

To je jedna od boljih higijenskih pojilica, ako je objavljena slika s mog pčelinjaka. Jednostavna je za napraviti. U sredini se nalazi čvrsta metalna šipka promjera 7x7 cm, a na njoj su navarene manje i tanje željezne šipke koje su s donje strane savijene na veličinu promjera tegli koje stavljate u njih naopako napunjene vodom. Sa donje strane tegle kad se okrene naopako i ubaci u metalnu šipku koja je navarena na četvrtastu cijev, nalazi se samo obična medicinska gaza ili neka druga čista krpa koju drži gumica. Sve mora biti pod uglom od 90 stepeni i onda ima svoju funkciju. Poenta je da pčele dolaze sa donje strane pojilice i tako smanjuju zagađivanje pojila, jer, iako imaju u svom izmetu Nosemu, ona sa izmetom pada na tlo i na ta j način je pčele ne unose u svoje košnice kao što je slučaj kad uzimaju vodu iz tepsija ili drugih posuda.

 

Svako dobro vam želim, 
Sulejman
E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript

 

Ukoliko i vi želite dobiti besplatan savjet pošaljite upit na Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript

 

 

Foto priče

Svježe domaće gljive sa tržišta BiH potisnule uvozne, godišnje se proizvede 2.200 tona

Uzgoj gljiva u Tuzlanskom kantonu posljednjih nekoliko godina sve je zastupljeniji. Domaće svježe gljive sa našeg tržišta potisnule su uvozne, što uzgajivači smatraju najvećim uspjehom. Kažu da je riječ o unosnom poslu od kojeg se može živjeti, a najavljuju i uspostavljanje procesa prerade gljiva, što bi im omogućilo dodatnu i dugotrajniju zaradu.

Opširnije... Link