Pravilnik o držanju pčela?

Pitajte, odgovaramo

ImagePosjedujem pčelinjak od 20 košnica i imam  problem sa komšijom koji ima njivu do mog pčelinjaka. 

Leta na košnici nisu okrenuta prema njegovom posjedu, ali ipak tvrdi da ga pčele ometaju kad obavlja poljoprivredne poslove.

Zanima me postoji li u BiH kakav pravilnik o držanju pčela i postoje li kakve mreže koje bi se mogle postaviti između svoje i njegove parcele i gdje bi se to mogao nabaviti?

Unaprijed hvala, Fata

....................................

Na Žalost taj dio još uvijek nije uređen zakonom o pčelarstvu koji ne postoji ni u okviru Zakona o poljoprivredi.

Mi u USK-u smo davno predali vladi USK-a jedan dokument - "ODLUKA O DRŽANJU I GAJENJU PČELA", a tamo se između ostalog kaže: "pčelinjak koji ima između 11-20 pčelinjih zajednica - udaljenost mora biti najmanje 20 metara od izletne strane do javnog puta ili tuđeg zemljišta. Ako je ova udaljenost iz opravdanih razloga manja, pčelinjak
mora biti odjeljen zaštitnom ogradom (zid, puna ograda, gusta živica, sitna mreža) višom od dva metra.

Ova ograda mora biti s obje strane pčelinjaka 2 metra duža od dužine izletne strane pčelinjaka i postavljena najviše 10 metara od izletne strane."

Najbolje je da zovnete vašeg predsjednika udruženja na lice mjesta i da ocijenite zajednički šta da radite jer uistinu, ako ga ne daj bože "bocne" bilo čija pčela na njivi i nažalost bude imao problema, ima pravo da vas tuži, pa se zato konsultujte sa vašim predsjednikom udruženja.

Svako dobro vam želim, Sulejman

Foto priče

Nakon studija u Njemačkoj dolazi u BiH i pokreće posao

Dvadesettrogodišnja Ena Zolić po mnogo čemu je poput svojih vršnjaka, ali za razliku od većine koja želi otići iz Bosne i Hercegovine, Ena se u nju vraća.

Opširnije... Link