Proljetni tretman pčela

Pitajte, odgovaramo

ImageZanima me da li je preporučljivo tretireti pčele u proljeće, kojim  preparatima i kako? Hvala, Nijaz

.................................

Lijep pozdrav Nijaze,

Ako ste tretirali zimski tretman sa oksalnom kiselinom, nema potrebe da idete bilo čime.

Kad krene trutovsko leglo možete korisiti građevnjake za "lov" na varou. Neki tretiraju varolikom, ali ponavljam - za tim nema potrebe ako ste pravilno izvršili tretman okaslnom kiselinom, jer tad nije bilo legla i sva varoa je na pčeli, a koja je pravim tretmanom u najvećem dijelu skinuta sa pčela.

Ako je iz određenih razloga neko društvo napadnuto većim procentom varoe, tada se svakako konsultujte sa nekim iskusnim pčelarom i tretirajte.

Sad je na vama hoćete li tretirati ili nećete, ali svako često tretiranje je određeni šok za pčele. Svakim tretiranjem nekim od lijekova rizikujete da njihove rezidue ostaju u vašem vosku i medu, pa vi odlučite sami.

Svako dobro vam želim, Sulejman
E: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript

Foto priče

Vratio se iz Italije i u BIH proizvodi koziji sir

Nešto poslije Teslića i Banje Vrućice, prateći korito Velike Usore, teškim drumom stižete do Blatnice i skretanja koje vas vodi za Očauš planinu. Nakon par kilometara cesta prestaje, pa se šumskim putem treba probiti do vrha. Dočekuje nas Miroslav Klječanin, farmer koji je na svojoj djedovini na Gornjem Očaušu, pokrenuo kompaniju “Mons Produkt” koja obuhvata farmu koza i preradu proizvoda od kozjeg mlijeka.

Opširnije... Link