Smještaj košnica u blizini druge kuće

Pitajte, odgovaramo

Poštovani,

Hitno trebam Vaš savjet po pitanju pčelarstva, tačnije smještaja košnica.

Podstanari smo i vlasnik kuće u kojoj živimo želi da postavi košnice s pčelama pored kuće u kojoj smo mi trenutno. Udaljenost je 3-5 metara od kuće.

Ja imam dvoje djece od 7 i 3 godine. Djevojčica ima alergije i koristi Flixotide pumpicu kao inhalaciju.

Molim Vas za savjet.

Hitno je zaista.

Hvala velika.

S poštovanjem.

Hedija


..............................................................................

Gospođo Hedija,

Nažalost vlasnik kuće na svom zemljištu ima pravo pod određenim uvjetima, udaljenost od tuđe međe, kuće ili drugog objekta, postaviti košnice ali da ne smeta susjedima, a pošto ste vi podstanari u njegovoj kući jedini način jeste da se nekako dogovorite.

Ako je njemu u interesu da vas zadrži kao podstanare i još taj problem vaše djevojčice, vjerovatno će naći načina iz humanih razloga da pčelinjak ipak postavi negdje dalje od kuće.

Pokušajte mu objasniti da vaše dijete, ne daj Bože, može imati velike posljedice i da nije vrijedno tog belaja koji se može desiti.

Ukoliko ne odustane od ove ideje, jedino vam preostaje da nađete drugi stan, jer on ima pravo da na svom zemljištu postavi košnice.

Srdačan pozdrav,

Sulejman Alijagić
Poljoprivreda.ba

Ukoliko i vi želite dobiti besplatan savjet pošaljite upit na Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript

Ranije odgovore Sulejmana Alijagića možete pročitati ovdje.

 

Foto priče

Jasmina zapošljava 24 radnika i obrađuje 120 dunuma zemlje

Bosna i Hercegovina oko 80 posto potreba za hranom zadovoljava preko uvoza pa tako statistika bilježi i uvoz bijelog luka iz Kine, suhih šljiva iz Čilea, žitarica iz Poljske.

Opširnije... Link