Baner

Početna ulaganja u sadnice maline

Pitajte, odgovaramo

Poštovanje,

Planiram početi sa uzgojem malina. Nalazim se u Fojnici. Zanima me koliko mi je potrebno sadnica npr. za 1 dulum zemlje? Kolika su početna ulaganja i da li je moguće obratiti se nekome za neki podsticaj za početak?

Unaprijed Vam hvala,

Hajrudin

.......................................Poštovani,

Za 1000 m2 potrebno je između 1000 do 1200 sadnica (ovisno o sorti). Osim sadnica potrebno Vam je i kolje, žica, vezivo, gnojivo. Poželjan je i sustav za navodnjavanje.

Stoga su početna ulaganja između 1000 i 2000 maraka. Ovako velika razlika jeste iz razloga što mi je nepoznato da li imate vlastitu mehanizaciju za obradu, možda stajsko gnojivo, možda možete kolje zbaviti u vlastitoj šumi i sl.

Cijena sadnice varira ovisno o količini i sorti od 0,5 KM pa do 1 KM za komad. Za navodnjavanje potrebno Vam je oko 450 metara crijeva sa kapaljkama na 30 cm razmaka - ostali dio sistema je uvjetovan brojem redova; količina gnojiva ovisi o analizi zemljišta i sl.

U svakom slučaju, uz redovan rad, jagodičasto voće je veoma profitabilno.

Sretno u proizvodnji!

Amira Hadžimehmedović
Poljoprivreda.ba

Ukoliko i Vi želite dobiti besplatan savjet, pošaljite upit na ' ); // -->Ova e-mail adresa je za%C5%A1ti%C4%87ena od spam robota, nije vidljiva ako ste isklju%C4%8Dili JavaScript " mce_href="mailto: Ova e-mail adresa je za%C5%A1ti%C4%87ena od spam robota, nije vidljiva ako ste isklju%C4%8Dili JavaScript " style="text-decoration: none; color: #355c06;" mce_style="text-decoration: none; color: #355c06;"> [email protected]

Ranije odgovore Amire Hadžimehmedović možete pročitati ovdje.

Foto priče

Nemaju ni put ni struju, ali prave najbolji sir na Balkanu

“Zlatni sir” sa farme “Zlatni Bor” iz istoimenog sela u fočanskoj mjesnoj zajednici Zavait osvojio je zlatnu medalju za najbolji sir na Šestom festivalu balkanskih sireva u Beogradu.

Opširnije... Link