Kako zaustaviti sušenje maline?

Pitajte, odgovaramo

Poštovanje,

Htio sam Vas pitati nešto vezano za maline. Imam problem. Maline su mi se počele sušiti. Sorta je wilamet, zasađena 2010. godine ujesen. Količina je dva duluma. Prošle godine mi se osušilo nekih 30tak sadnica, a ove u svakom redu od 30 do 50 sadnica i to se neprestano širi.
Suša se pojavila prije nekih mjesec dana, pa sam Vas htio pitati da li se radi o truleži korijena ili je neka zaraza, odnosno bolest.

Prvo se pojavi žuti list i onda dolazi do potpunog uginuća izdanaka. Kad ih izvadim, korijen bude potpuno suh. Bilo je i veće vlage. Zamolio bih Vas, ukoliko mi možete pomoći, da mi date savjet šta da uradim da to spriječim.

Unaprijed zahvaljujem!


.............................................................................................................

Poštovanje,

Vjerovatno se radi o bakteriji u zemlji koja osuši malinu i onda se taj dio tla ne može ni 'dosaditi' ni riješiti na bilo koji drugi način. Ono što možete pokušati jeste zaustaviti dalje sušenje uz pomoć preparata koji se zove Ridomil Gold +. On se u skladu sa instrukcijama razrijedi, naspe u flašu i cijeli malinjak tretirate ovim sredstvom. Napsete ga u flašu i hodate pored malina i sipate u nekom normalnom mlazu.

Na ovaj način trebalo bi stati dalje sušenje.

Svako dobro i lijep pozdrav!

Amira Hadžimehmedović
Poljoprivreda.ba

Ukoliko i Vi želite dobiti besplatan savjet, pošaljite upit na  Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript

Ranije odgovore Amire Hadžimehmedović možete pročitati ovdje.

Foto priče

Vratio se iz Italije i u BIH proizvodi koziji sir

Nešto poslije Teslića i Banje Vrućice, prateći korito Velike Usore, teškim drumom stižete do Blatnice i skretanja koje vas vodi za Očauš planinu. Nakon par kilometara cesta prestaje, pa se šumskim putem treba probiti do vrha. Dočekuje nas Miroslav Klječanin, farmer koji je na svojoj djedovini na Gornjem Očaušu, pokrenuo kompaniju “Mons Produkt” koja obuhvata farmu koza i preradu proizvoda od kozjeg mlijeka.

Opširnije... Link