Prihrana i upotreba supstrata

Pitajte, odgovaramo

ImageNasadio sam jagode prije nekoliko sedmica. S obzirom da je bila nedjelja kada smo ih sadili, popodne mi je nestao supstrat firme Klasman, ...  pa sam otišao u jedinu otvorenu poljoprivrednu apoteku i uzeo neki drugi supstrat za cvijeće, a koji je bio kao obična zemlja.

Sada vidim da te sadnice slabo napredjuju u odnosu na ostale koje su bile sa original supstratom. Čak imaju i neku crnu liniju na kraju lišća i podvijaju se. Radi se o cca 1000 sadnica.

Moje je pitanje kako mogu da ih prihranim da bi dostigle ostale sadnice u rastu? Primjenjujem Vašu tabelu za prihranjivanje i prskanje i mislim da je u redu. Preparate i đubriva sam u Skopju našao sa originalnim nazivima. Puno pozdrava i hvala.

Dragi Bogatinbov, Skopje

……………………………………………………………………..

Poštovanje Dragi,

Crna linija po obodu lista može biti znak nedostatka određenog hemijskog elementa, pa mislim da bi bilo dobro da provjerite da li Vam prihrana dolazi do svake biljke u istom omjeru.

Ne znam koliko ima utjecaja različit supstrat na rast jagode, jer smo mi sadili u Klasman koji je kao preporučen za jagode, ali u njemu i cvijeće dobro raste, a moj poznanik uzgaja i
Paprika, jer mu je ostalo supstrata i on ga je jednostavno potrošio na paprike.

Tako mislim da i supstart za cvijeće može pomoći u uslovima u kojim ste i Vi posadili, jer susptrat je na kraju samo masa koja drži korijen, a prihrana se dodaje. Ono što supstrat ima na samom početku se 'potroši' za dvadesetak dana, tako da je sve ostalo prihrana i mislim da se ne trebate brinuti.

Svako dobro i prijateljski pozdrav,
AmiraFoto priče

Učenik postao veliki proizvođač povrća

Bosna i Hercegovina može biti zemlja perspektive za one mlade ljude koji se ne plaše posla. Jedan od takvih je Benjamin Crljenković osamnaestogodišnjak iz Sanskog Mosta, koji danas važi za jednog od najuspješnijih proizvođača povrća s ovog područja.

Opširnije... Link