Isplativost uzgoja

Pitajte, odgovaramo

ImageMoja prijateljica i ja smo tek u fazi prikupljanja informacija u vezi uzgoja jagoda i malina i također nemamo nikakvo prethodno iskustvo iz poljoprivrede. Interesuje nas da li je rentabilna sadnja na 1,5 dunumu zemlje i da li je potražnja za ovom vrstom voća velika? Da li ste, s obzirom na uložena sredstva i trud, zadovoljni?

Hvala unaprijed, Slavica

.......................................................................


Pozdrav Slavice,

Sa dvije berbe iza mene, nakon što sam podigla nasade bez ikakvog prethodnog znanja i iskustva, mogu Vam reći da sam zadovoljna, i to više malinama nego jagodama.

Jagode su odlična kultura, lako održiva, rađaju odmah iduću godinu po sadnji i na kraju - ukusne su i za njima postoji velika potražnja.

Ono što smo mi napravili jeste da smo podigli plastenik od 200 m2 za vertikalni uzgoj jagoda, za kojeg nismo imali puno oglednih primjera niti puno ljudi s kojima smo mogli izmjeniti iskustva. Ta tehnologija je ipak zahtjevna, ako ni za čim drugim, onda za znanjem i morali smo biti spremni na to da bi cijela investicija mogla propasti. Ipak, nismo zadovoljni ni urodom ni finansijskim efektom, iako smo se stvarno potrudili da sve bude kako su nam rekli da treba biti.

Jagode na otvorenom podrazumijevaju manju investiciju, ali i to da jagode rađaju kada i svima drugima, tako da je i cijena osrednja. Iako smo mi dvije godine zaredom (naše prve dvije nažalost) imali kišovito vrijeme u vrijeme berbe jagoda, što nam je donijelo puno problema, ipak nismo nezadovoljni uzgojem jagoda na otvorenom. Ove godine ih je puno propalo svim uzgajivačima na različitim nadmorskim visinama i područjima, pa tako i nama.

ImageŠto se tiče malina, za njima nije tako velika potražnja (ovo govorim sa aspekta nekoga ko svoje proizvode prodaje na lokalnoj pijaci ili ispred samog nasada, a morate znati da je potražnja van granica naše države jako velika), ali im je cijena ove godine kod nas bila fantastična. Njihov problem je što rađaju u drugoj godini po sadnji pa bih vam preporučila da ove godine posadite koliko možete (finansijski, fizički itd) i jagoda i malina (ako ste tako planirale) i onda iduće godine dovršite podizanje nasada na kompletnoj površini. Niste mi dali više podataka osim da imate 1,5 dunum na raspolaganju, pa ne znam šta bih Vam drugo predložila. Maline su jako dobre, zdrave i isplatne, ali pri prodaji morate biti 'brzi' jer se, ako nemate hladnjaču, moraju rasprodati u roku od 24 sata...

Ja vam objema želim sve najbolje i za dodatna pitanja stojim na raspolaganju,

Pozdrav, Amira

Ukoliko i vi želite postaviti pitanje vezano za uzgoj jagoda i malina, to možete učiniti putem e-mail adrese: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript

Foto priče

Starost je zlatno doba

Nerazdvojne starice Perka (85) i Trivuna (102) više nisu prepuštene same sebi

U trošnoj kući u selu Verići kod Banjaluke, 85-godišnja Perka Zorić jedva preživljava sa skromnom penzijom i bez ičije pomoći.

Iako i sama narušenog zdravlja, Perka je donedavno brinula o svojoj 102 godine staroj prijateljici Trivuni Pilipović, jer njoj je kaže, pomoć bila potrebnija.

Opširnije... Link  

Želite otići na sajam?

Pregled svih eminentnijih poljoprivrednih sajmova u zemlji i inostranstvu.
Sajmovi

Tražite povoljne poljoprivredne kredite?

Kako do kredita ili drugih stimulativnih mjera za vašu poljoprivrednu djelatnost?
Pogledaj listu