Zemljište u sjeni: Lješnjak ili malina?

Pitajte, odgovaramo

Imam 10 duluma zemlje u Općini Ključ. Zemlja je blizu izvora i poprilično je ravna i bez kamenja. Također je dosta vlažna. Oko tih parcela je šuma koja i ne pušta baš puno svjetlosti, osim u popodnevnim satima.
Koja je najbolja sorta biljaka za sadnju na pomenutoj zemlji? Prvo sam htio da posadim lješnjake ali sam čitao da traže puno svjetlosti. Da li maline mogu uspjeti na takvoj zemlji?

Lijep pozdrav,

Selim Zukanović

...........................................................................................................................................................

 

Poštovani gospodine Zukanović,

 

Što se tiče uzgoja lješnjaka na vašoj parceli slažem se da parcela prema vašem opisu ne odgovara pomenutoj voćnoj vrsti.

Malina na takvom tipu zemljišta bi dobro uspjela. Ona traži vlažna zemljišta ali problem bi stvarala sjena koju okolna šuma pruža.

Moj savjet bi vam bio da probate sa uzgojem ribizle. Ribizla dobro podnosi djelomično zasjenjenje i traži dosta vlage u zemljištu. Osjetljiva je na visoke temperature pri čemu dolazi do slabije rodnosti i lošijeg kvaliteta plodova.

Ali prije svega neophodno je da uradite analizu zemljišta i da na osnovu analize tj, opskrbljenosti zemljišta organskom tvari, makro i mikroelemenata planirate podizanje plantaže.

 

S poštovanjem,


Meho Ibrahimović

Poljoprivreda.ba



Ukoliko i vi želite dobiti besplatan savjet pošaljite upit na Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript .

Foto priče

Jasmina zapošljava 24 radnika i obrađuje 120 dunuma zemlje

Bosna i Hercegovina oko 80 posto potreba za hranom zadovoljava preko uvoza pa tako statistika bilježi i uvoz bijelog luka iz Kine, suhih šljiva iz Čilea, žitarica iz Poljske.

Opširnije... Link