Koliko dužnih metara ima u jednom dulumu zasada?

Pitajte, odgovaramo

Poštovani,

Interesuje me koliko dužnih metara ima u jednom dulumu zasada? Ne misilim na površinu duluma u smislu 10x100, već ako je zasad jagode ili maline recimo u pitanju, koliko dužnih metara ima u tom dulumu npr. red koje dužine trebam zasaditi da bih imao dulum?

Već duže vremena ne uspijevam pronaći podatak koliko vode je potrebno jednoj sadnici maline u toku sezone  (trebao bi da postoji neki optimum), jasno mi je da intenzitet navodnjavanja zavisi od tipa zemljišta, temperature, stadija u kome se biljka nalazi itd.. Ljubazno Vas molim da mi odgovorite kolika je optimalna količina vode po jednoj sadnici na prvom mjestu maline a potom jabuke, kruške, jagode i šljive.

Unaprijed se zahvaljujem.

Said

....................................................................................................................

 

Poštovani,

U jednom dulumu nasada maline ima oko 400 metara dužnog reda, znači kada bi ste zasadili samo jedan red maline, a da to bude dulum površine taj red bi bio dug oko 400 metara.

Što se tiče navodnjavanja, teško je govoriti o količinama vode potrebne za određenu biljnu kulturu, jer je ona različita u različitim fazama razvoja i biljka ovisno o vanjskoj temperaturi različito reagira na usvajanje vode.

Što je veća temperature biljka više diše i izbacuje vodu van preko listova, a samim time i više usvaja istu iz zemlje i obratno.

Ja vam mogu reći da ukoliko planirate nasad maline i planirate redovito navodnjavanje, da se bez navodnjavanja od 1500 litara vode svaki drugi dan u najsušnijem razdoblju ne upuštate u bilo kakvu avanturu oko navodnjavanja. Za stabla (jabuka, šljiva, kruška) navadnjavanje je duplo više, ovisno o veličini i opterećenosti stabla.

S poštovanjem,

Ivan Antunović
Poljoprivreda.ba

Ukoliko i vi želite dobiti besplatan savjet pošaljite upit na Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript .
Ranije odgovore Ivana Antunovića možete pročitati ovdje.

Foto priče

Safet Salković pet decenija druguje s pčelama: One su zlopamtila, ali i odlični meteorolozi

Zbog ovogodišnjih odličnih prinosa meda pčelari u Tuzlanskom kantonu (TK) već sada zadovoljno trljaju rukama. Kako kažu, kvalitet meda je odličan, a osim na domaćem, bit će zastupljen i na tržištu Evropske unije.

Opširnije... Link