Koliko dužnih metara ima u jednom dulumu zasada?

Pitajte, odgovaramo

Poštovani,

Interesuje me koliko dužnih metara ima u jednom dulumu zasada? Ne misilim na površinu duluma u smislu 10x100, već ako je zasad jagode ili maline recimo u pitanju, koliko dužnih metara ima u tom dulumu npr. red koje dužine trebam zasaditi da bih imao dulum?

Već duže vremena ne uspijevam pronaći podatak koliko vode je potrebno jednoj sadnici maline u toku sezone  (trebao bi da postoji neki optimum), jasno mi je da intenzitet navodnjavanja zavisi od tipa zemljišta, temperature, stadija u kome se biljka nalazi itd.. Ljubazno Vas molim da mi odgovorite kolika je optimalna količina vode po jednoj sadnici na prvom mjestu maline a potom jabuke, kruške, jagode i šljive.

Unaprijed se zahvaljujem.

Said

....................................................................................................................

 

Poštovani,

U jednom dulumu nasada maline ima oko 400 metara dužnog reda, znači kada bi ste zasadili samo jedan red maline, a da to bude dulum površine taj red bi bio dug oko 400 metara.

Što se tiče navodnjavanja, teško je govoriti o količinama vode potrebne za određenu biljnu kulturu, jer je ona različita u različitim fazama razvoja i biljka ovisno o vanjskoj temperaturi različito reagira na usvajanje vode.

Što je veća temperature biljka više diše i izbacuje vodu van preko listova, a samim time i više usvaja istu iz zemlje i obratno.

Ja vam mogu reći da ukoliko planirate nasad maline i planirate redovito navodnjavanje, da se bez navodnjavanja od 1500 litara vode svaki drugi dan u najsušnijem razdoblju ne upuštate u bilo kakvu avanturu oko navodnjavanja. Za stabla (jabuka, šljiva, kruška) navadnjavanje je duplo više, ovisno o veličini i opterećenosti stabla.

S poštovanjem,

Ivan Antunović
Poljoprivreda.ba

Ukoliko i vi želite dobiti besplatan savjet pošaljite upit na Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript .
Ranije odgovore Ivana Antunovića možete pročitati ovdje.

Foto priče

Vratio se iz Italije i u BIH proizvodi koziji sir

Nešto poslije Teslića i Banje Vrućice, prateći korito Velike Usore, teškim drumom stižete do Blatnice i skretanja koje vas vodi za Očauš planinu. Nakon par kilometara cesta prestaje, pa se šumskim putem treba probiti do vrha. Dočekuje nas Miroslav Klječanin, farmer koji je na svojoj djedovini na Gornjem Očaušu, pokrenuo kompaniju “Mons Produkt” koja obuhvata farmu koza i preradu proizvoda od kozjeg mlijeka.

Opširnije... Link