Visina zemljišta za kvalitetan malinjak?

Pitajte, odgovaramo

Poštovani,

Imam želju da uđem u realizaciju projekta uzgoja malina. Savjet tražim u vezi sa parcelom koju posjedujem u blizini Sarajeva tačnije u Lepenici.

Parcela je veličine 3 duluma i ona je presječena prilikom gradnje autoputa i iz tog razloga morao sam je posuti nasipnim materijalom- laporom ali je završni sloj na čitavoj parceli čisti humus i to oko 25 cm. Parcela se nalazi na sunčanoj strani i trenutno na njoj  raste dobra i gusta trava koju sam već dva puta kosio. Interesuje me vaš savjet da li na takvoj parceli sa takvim sastavom zemljišta mogu oformiti malinjak.

....................................................................................................................................

 

Poštovani,


Za kvalitetan nasad malina potreban je oranični sloj barem 40 cm dubine. Obzirom da imate 25 cm dubine, savjetujem vam da redove malina dignete na gredice koje će od sadašnjeg nivoa biti odignute  barem još 20-30cm, tako da ćete u konačnici imati oko 40 cm plodnijeg sloja zemljišta na mjestu gdje je posađena malina.

S poštovanjem,

Ivan Antunović
Poljoprivreda.ba

Ukoliko i vi želite dobiti besplatan savjet pošaljite upit na Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript .
Ranije odgovore Ivana Antunovića možete pročitati ovdje.

Foto priče

Safet Salković pet decenija druguje s pčelama: One su zlopamtila, ali i odlični meteorolozi

Zbog ovogodišnjih odličnih prinosa meda pčelari u Tuzlanskom kantonu (TK) već sada zadovoljno trljaju rukama. Kako kažu, kvalitet meda je odličan, a osim na domaćem, bit će zastupljen i na tržištu Evropske unije.

Opširnije... Link