Profitabilan uzgoj brojlera

Pitajte, odgovaramo - Animalna proizvodnja

Pozdrav!

Dolazim iz ravne Posavine i završio sam Ekonomski fakultet, ali nažalost posla nema. Raspitivao sam se o mogućim profitabilnim biznisima, pa sam naišao na dosta korisnih informacija o uzgoju brojlera. Stoga bih vas zamolio za nekoliko korisnih informacija.


1. Koliko je okvirno potrebno novaca za farmu cca. 10-15 hiljada pilića, uključujući i dozvole, jer posjedujem zemljište sa dovedenom vodom i strujom?

2. Gdje se informirati za kredite, jer početnih sredstava nemam?

3. Da li je biznis uopće isplativ ukoliko se digne kredit?

Zamislio sam ovako:

- 12 000 pilića, zarada po piletu 0.50 KM

- poticaj po piletu 0.18 pfeninga, što je cca 8000 km za cca 2 mjeseca

Troškovi:

- kredit za 2 mjeseca = cca. 2 000 KM

- struja i voda = 2 000 KM

- 8000 - 4000 = 4000 za 2 mjeseca, okvirno nije loše.

Zamolio bih za savjet!

Refko

..........................................................................................................................

Poštovani,

Početna ulaganja su zaista velika i mogu varirati uveliko u zavisnosti od sredstava koja posjedujete. Najveća ulaganja su u građevinski objekat. Tačnu cifru koja je potrebna za pokretanje farme zaista ne mogu definisati bez razrade investicionog plana. Što se tiče kredita, predlažem Vam da razradite projekat sa kojim biste aplicirali za EU fondove, a što se tiče kredita postoji povoljna linija turskih kredita za poljoprivredu.

Također možete prijaviti svoj projekat kao jedan vid kapitalnih ulaganja, za koje sredstva nudi Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH. I Razvojna banka nudi finansiranje kapitalnih ulaganja. Posao je isplativ, ali morate zaista pristupiti temeljito i već se početi raspitivati za potencijalno tržište.

Lijep pozdrav!

S poštovanjem,

Eldin Šeketa
Poljoprivreda.ba

Ukoliko i Vi želite dobiti besplatan savjet, pošaljite upit na  Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript

Ranije odgovore Eldina Šekete možete pročitati ovdje.