Uzgoj ćurki

Pitajte, odgovaramo - Animalna proizvodnja

Poštovani,

Razmišljam da počnem s uzgojem ćurki, pa me interesuje na koji način se može plasirati ćureće meso, tj. da li postoji neko ko se bavi otkupom, jer na internetu nisam mogao naći ništa na tu temu.

Veliki pozdrav,
Suad

...........................................................................................

Poštovani g. Suade,

Što se tiče otkupa, potrebno je dobro istražiti tržište na kojem planirate plasirati Vaše proizvode. Prije nego što počnete s proizvodnjom predložio bih Vam da pokušate naći plasman. Moj prijedlog je da obavite razgovore s lokalnim vlasnicima mesara i trgovina i pokušate na početku plasirati proizvode preko njih. Puretina predstavlja meso budućnosti i stručnjaci je smatraju alternativom za teletinu. Glavna prednost u odnosu na teletinu je njena niža cijena i stoga zasigurno da postoje predispozicje za dobar plasman.

U BiH ne postoji velika ponuda i široka paleta proizvoda od puretine, stoga sigurno imate šansu da prodate puretinu.Jedan vid plasmana jeste i da budete kooperant većim kompanijama. Na području Zeničko-dobojskog kantona postoje registrovane 3 manje klaonice peradi zanatskog kapaciteta, a na području Sarajevskog kantona postoje dva veća kapaciteta za preradu bijelog mesa –“Akova” i ”Brojler”. Kod kojih postoji još slobodnog kapaciteta za preradu bijelog mesa. Također mali proizvođači koji teško pronalaze tržište mogli bi pronaći tržište s malim serijama proizvoda, iz ekstenzivnog uzgoja, u skladu s održivim razvojem, a prema načelima organske poljoprivrede. Potrošači koji traže ekološki uzgojenog purana spremni su platiti i višu cijenu za kvalitetu.

S poštovanjem,

Eldin Šeketa
Poljoprivreda.ba

Ukoliko i Vi želite dobiti besplatan savjet, pošaljite upit na  Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript

Ranije odgovore Eldina Šekete možete pročitati ovdje.

 

 

Recepti

Tortilje s povrćem

Meksička je kuhinja toliko raznovrsna da svakako spada među najzdravije kuhinje u svijetu. Sve vrste mesa, riba, plodovi mora, razno povrće - uvijek su obavezan prilog. Evo jedan lagan recept u ovim toplim danima da se osvježite i osjetite miris Meksika u svome domu.

Opširnije... Link