Kako poboljšati oplođenost kokošijih jaja?

Pitajte, odgovaramo - Animalna proizvodnja

Poštovani,

kako poboljšati oplođenost kokošjih jaja i koji vitamini i hrana su nabolji za konzumaciju matičnih jata kako bi se poboljšala oplođenost.

Hvala!

Marija


...........................................................................................


Poštovani,

kokošje jaje je onoliko dobro kakva je i hranidba kokoši. Hranjive tvari putuju iz probavnog trakta preko krvotoka u brojna tkiva i u jaje. Stoga je hranidba od ključnog značenja za rasplodna, a i za konzumna jaja.

Vitamini imaju veliku ulogu u tome hoće li se iz nekog jajeta izleći pile s dobrim ili osrednjim imunosnim sustavom. Vitamini izravno utječu na embrionalni razvoj. Različite bjelančevine iz jajeta treba tek aktivirati prije nego li ispune svoju zacrtanu ulogu u izmjeni tvari.

Ključne bjelančevine trebaju aktiviranje vitamina K. To ćemo osigurati bogatom opskrbom zelene hrane. Mnogi minerali (magnezij, mangan, cink, selen...) izravno utječu na embrionalni razvoj i odlučuju o konstituciji pileta koje će se kasnije izleći iz jajeta. Tko štedi na prehrani i miri se s nedovoljnom opskrbom minerala, imat će lošu oplodnju, loš embrionalni razvoj i slabu valivost pilića.

Budući da se kuhana kokošja jaja mogu koristiti kao odlična visokokvalitetna hrana za piliće u početnoj fazi razvoja, onda treba optimalno hraniti nesilice, kako bi jaje moglo sadržavati sve što njima treba. Bogata opskrba nesilica zelenom hranom stvara u jajetu veoma cijenjenu narandžasto-žutu boju žumanjka. Uzrok su sekundarne biljne tvari. One jačaju embrio u razvoju i daju mu dragocjenu zalihu hrane u obliku žumanjčane vrećice, neposredno pred izlijeganje iz jajeta.

S poštovanjem,

Eldin Šeketa
Poljoprivreda.ba

Ukoliko i Vi želite dobiti besplatan savjet, pošaljite upit na  Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript


Ranije odgovore Eldina Šekete možete pročitati ovdje.