Sulejman Alijagić Stručni saradnik u oblasti pčelarstva

Info:

Sulejman Alijagić završio je PMF (Prirodno-matematički fakultet) u Sarajevu, odsjek Biologija, smjer profesor biologije. Diplomirao na temi: Morfometrijske karakteristike medonosne pčele (Apis mellifera L.).

Zaposlen je u prosvjeti, kao profesor biologije u dvije škole OŠ „1. mart“ i Gimnazija u Velikoj Kladuši a pčelarstvom se bavi 16-tu godinu i to sa LR košnicama, kojih ima 60.

Učestvovao je na mnogim seminarima kao i predavanjima. U dvije škole pčelarstva predstavio se kao predavač - jednom u Bihaću i Prijedoru, u školi koju je vodio Prof.dr. Nikola Kezić sa Agronomskog fakulteta iz Zagreba, pod pokroviteljstvom Italijanske nevladine organizacije UCODEP. Drugi put je, zajedno sa mr. Goranom Mirjanićem, asistentom na Poljoprivrednom fakultetu u Banjaluci i sam vodio školu, pod pokroviteljstvom World Vision iz Banjaluke.

Predsjednik je Saveza pčelara USK i to jednog od najboljih saveza u regiji sa kojim je odradio više projekta kao što si IFAD i Agriterra. Inače SP USK već tri godine učestvuje na Svjetskim kongresima, simpozijima, već tri godine SP USK šalje učenike na međunarodna takmičenja o znanju iz pčelarstva gdje predstavljaju BiH. U martu ove godine na sajmu pčelarstva u Celju, Slovenija u ime SP USK i pčelara FBiH, za unapređenje i razvoj pčelarstva BiH i EU primio je priznanje od predsjednika Slovenije Boruta Pahora i predsjednika ČZS Boštjana Noča.

Pošto se pokazao kao dobar poznavalac pčelarstva teoretski i praktično za 2012 bio je certificirani predavač SPOS-a (Savez pčelarskih organizacija Srbije). Održao je mnoga predavanja po BiH, Hrvatskoj, Srbiji i u pčelarskom okruženju je poznat.

Dopisnik je više pčelarskih časopisa u BiH, Srbiji, Hrvatskoj i Sloveniji.

Zadnje dvije godine svoja znanja iz biologije primijenio je u praksi te na tržište pored pčelinjih proizvoda plasirao više vrsta krema Beeherba za suhu kožu, hemoroide, sinuse i druga kožna oboljenja kao i kantarionovo ulje a sve 100% prirodno na bazi pčelinjih proizvoda bez imalo hemije, koje su se pokazale djelotvorne.

Inače je za pčelinje proizvode sa svog pčelinjaka ispod padina Grmeča u blizini mjesta Hašani općina Bosanska Krupa, mjesta rođenja Branka Ćopića, na dva Svjetska takmičenja u Sloveniji osvojio je bronzana priznanja za lipovi i livadski med ispod padina Grmeča.

Spremanje informacija u obliku vKartice


Foto priče

Jasmina zapošljava 24 radnika i obrađuje 120 dunuma zemlje

Bosna i Hercegovina oko 80 posto potreba za hranom zadovoljava preko uvoza pa tako statistika bilježi i uvoz bijelog luka iz Kine, suhih šljiva iz Čilea, žitarica iz Poljske.

Opširnije... Link