Poljoprivrednici traže 130 miliona KM iz budžeta FBiH

Vijesti - Najave

Udruženje poljoprivrednika Federacije BiH uputilo je juče Vladi FBiH i nadležnim ministarstvima zahtjev da prilikom kreiranja Budžeta FBiH za 2019. godinu osiguraju sredstva za novčane podrške u poljoprivredi u skladu sa Zakonom o novčanim podrškama u poljoprivredi i ruralnom razvoju.

Prema članu 3. stav (2) ovog Zakona, visina novčanih sredstava za poljoprivredu mora iznositi “od 3 do 6 posto iznosa budžetskih prihoda i primanja u tekućoj godini u Federaciji”.

“Prema našim računicama, izdvajanja za poljoprivredu u Budžetu za 2019. godinu trebale bi dakle dostići 130 miliona KM. Jedino ovaj iznos garantuje opstanak i razvoj poljoprivrede u Federaciji BiH, te daje mogućnost provođenja strukturnih reformi neophodnih za povećanje konkurentnosti bh. proizvoda na domaćem i stranom tržištu. Veća ulaganja u poljoprivredu su prije svega investicija. Korist od njenog jačanja imali bi ne samo direktni korisnici novčanih podrški već i cjelokupna bh. privreda jer ovaj sektor ima potencijal da postane bitan izvor budžetskih prihoda”, navode u Udruženju.

Kako naglašavaju, poljoprivrednici su imali razumijevanje za dosadašnje nepoštovanje Zakona o novčanim podrškama a to zbog potrebe da Vlada Federacije prvenstveno sanira naslijeđena dugovanja. No, obzirom da su početkom ove godine pomenuta dugovanja sanirana, zahtijevaju da Vlada konačno počne poštovati zakonske odredbe vezane za izdvajanja za poljoprivredu.


Izvor: Klix.ba

Foto priče

Jasmina zapošljava 24 radnika i obrađuje 120 dunuma zemlje

Bosna i Hercegovina oko 80 posto potreba za hranom zadovoljava preko uvoza pa tako statistika bilježi i uvoz bijelog luka iz Kine, suhih šljiva iz Čilea, žitarica iz Poljske.

Opširnije... Link