Kišna godina ugrožava stočarstvo

Vijesti - Najave

Vremenske neprilike u Tuzlanskom kantonu, koje se ogledaju u obilnim padavinama, ali i naglim zatopljenjima, već uzimaju danak i nagovještavaju godinu koja će biti izrazito teška za poljoprivrednike, pogotovo stočare. Naglo zatopljavanje nakon kišnog perioda dovodi do lučenja nepoželjnih materija iz zemlje u žitarice, što u konačnici dovodi do potpune neupotrebljivosti strnih žita, pogotovo pšenice, ali i kukuruza.

Sve ovo će u konačnici, kako nam je kazao Muhamed Halilović, predsjednik Grupacije obrtnika u poljoprivredi, dovesti do nestašice stočne hrane.

- Već je sad jasno da pšenica neće biti za ljudsku upotrebu, a kako stvari sada stoje, neće se moći koristiti ni za pravljenje koncentrata za ishranu stoke. Potpuno je ugrožena energetska silaža žita, jer mi u potpunosti zavisimo od žita za silažu i za kasniju ishranu stoke, kazao nam je Halilović.

Posebno je loša situacija sa travom, koja je također prepuna vlage i koja se neće moći koristiti za travnatu silažu i ishranu stoke, tako da će doći do poskupljenja ove silaže, a to znači i poskupljenje stočarske proizvodnje. Ipak, godinu bi još mogao izvući kukuruz, ali sudeći po vremenskih prilikama, i za to su male šanse.

- Kukuruz još nije ugrožen, ali i njega sunce polako spaljuje. Sad nam ostaje samo da se nadamo da neće biti grada i velikog vjetra, jer ukoliko ostanemo i bez kukuruza, bit ćemo u jako teškoj situaciji, dodao je Halilović.

 

Poticaji

Sve ovo bi donekle mogli ublažiti strateški poticaji u poljoprivrednoj proizvodnji, međutim, i ove godine je to izostalo. Kako nam kaže Halilović, stočarstvo i ratarstvo i dalje su u zapećku.

- Nama ne treba mnogo. Treba nam ta subvencija za gorivo, jer poljoprivredne mašine su obavezne, a troše mnogo. Pa zašto bi povlašteni bili rudnici i željeznice, koji plaćaju jeftinije gorivo, a mi moramo plaćati punu cijenu. Sve izgleda kao da ih ili nije briga ili idu planski da unište ove grane poljoprivrede. Bit će tu poticaja za borovnice i drugo voće, ali neće za ono od čega ljudi žive i od čega zavisi stočarstvo, kazao nam je Halilović.

Iako je još daleko sumiranje poljoprivredne godine, činjenica je da već u ovom trenutku gubici ne mogu biti nadoknađeni, pa će i ova godina za poljoprivrednike biti još jedna u nizu u minusu i još jedna u kojoj će mnogi donijeti odluku da zbog neisplativosti ugase gazdinstvo.

 

Izvor: Oslobođenje

 

Foto priče

Safet Salković pet decenija druguje s pčelama: One su zlopamtila, ali i odlični meteorolozi

Zbog ovogodišnjih odličnih prinosa meda pčelari u Tuzlanskom kantonu (TK) već sada zadovoljno trljaju rukama. Kako kažu, kvalitet meda je odličan, a osim na domaćem, bit će zastupljen i na tržištu Evropske unije.

Opširnije... Link