Kiša najveći problem malinara, otkupne cijene malina i dalje padaju

Vijesti - Najave

S kišom koja je padala proteklih dana na području Bosne i Hercegovine nastavile su padati i otkupne cijene malina. Jedan od najvećih otkupljivača malina HEKO iz Bugojna objavio je, nove, za 0,20 KM niže otkupne cijene nekada najtraženije voćke u BiH.

HEKO je u obavještenju svojim kooperantima 3. jula objavio nove cijene malina koje su zbog lošeg kvaliteta prouzrokovanog nepovoljnim vremenskim prilikama još niže.

Otkupna cijena maline meeker po kilogramu će iznositi 1,30 KM, dok će za willamette i tulameen otkupna cijena biti 1 KM.

Cijena organske maline svih sorti iznosi 1,60 KM po kilogramu.

Podsjetimo, HEKO je 22. juna u obavijesti malinarima poručio da će zbog lošeg kvaliteta maline prouzrokovanog vlažnim i kišovitim vremenskim prilikama, otkupna cijena malina iznositi 1,50 KM/kg za sortu meeker i 1,20 KM/kg za sorte willamette i tulameen, a pad cijena se nastavlja.

Cijena organske maline prije jučer objavljenih otkupnih cijena iznosila je 2,40 KM po kilogramu.

Na sastanku koji je održan krajem juna u Travniku između otkupljivača maina i ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Srednjobosanskog kantona Salkana Merdžanića je poručeno da se bez potpore vlasti ne može očekivati rješavanje problema s kojim se suočavaju uzgajivači i otkupljivači malina.

Zbog nezadovoljstva cijenom te problemima s hladnjačama malinarima na području Zeničko-dobojskog kantona dnevno propadne više tona plodova.

 

Izvor: Klix.ba

Foto priče

Vratio se iz Italije i u BIH proizvodi koziji sir

Nešto poslije Teslića i Banje Vrućice, prateći korito Velike Usore, teškim drumom stižete do Blatnice i skretanja koje vas vodi za Očauš planinu. Nakon par kilometara cesta prestaje, pa se šumskim putem treba probiti do vrha. Dočekuje nas Miroslav Klječanin, farmer koji je na svojoj djedovini na Gornjem Očaušu, pokrenuo kompaniju “Mons Produkt” koja obuhvata farmu koza i preradu proizvoda od kozjeg mlijeka.

Opširnije... Link