Šarović: Sve spremno za dolazak fitosanitarne inspekcije iz Rusije

Vijesti - Najave

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović izjavio je juče u Sarajevu da je sve spremno za dolazak fitosanitarne inspekcije iz Ruske Federacije kako bi ponovo bio odobren izvoz jabuka iz BiH u Rusiju.

“Dnevno smo u komunikaciji sa njima i ponudili smo im nekoliko termina za dolazak. Očekujemo njihov skoriji dolazak i sami su tražili termine”, rekao je Šarović novinarima nakon sjednice Savjeta ministara.

On je naglasio da su predstavnicima Ruske službe za kontrolu poljoprivrednih proizvoda dostavljene informacije u vezi sa stanjem zaliha jabuka u BiH, ističući da je ukupno na zalihama nešto više od 1.700 tona jabuka za izvoz za Rusku Federaciju.

Šarović je izrazio uvjerenje da se bliži trenutak kada će BiH biti skinuta sa liste zemalja kojima je zabranjen izvoz jabuka u Rusku Federaciju.

Početkom ove godine Ruska Federacija je drugi put zabranila uvoz jabuka iz BiH jer su nadležne službe te zemlje utvrdile da je riječ o prepakovanom voću iz Poljske.


Izvor: Srna

Foto priče

Tešanjski zlatni sir sazrijeva 15 mjeseci, kupci znaju da vrijedi čekati

Maid Smajić i njegova sestra Mediha Jašarević osnovali su kompaniju “Zlatna kap” u Jelahu 2008. Zbog problema sa otkupom i plasmanom mlijeka okrenuli su se proizvodnji sira.

Opširnije... Link