U narednim danima moglo bi propasti novih 1.000 tona malina

Vijesti - Najave

Ukoliko se u narednim danima ne osiguraju hladnjače, odnosno tzv. šok-komore te skladišni kapaciteti, propast će dodatnih 1.000 tona malina.

Na jučerašnjem sastanku predstavnika Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH, Saveza proizvođača jagodičastog voća te otkupljivača zaključeno je da bi trebalo osigurati dodatne kapacitete hladnjača od kompanija kao što su Klas ili HIFA.

Direktor Jedinice za koordinaciju projekata pri Ministarstvu poljoprivrede FBiH (IFAD) Halil Omanović kazao je za Klix.ba da je osnovni problem što je malina rodila ranije te su vrlo brzo svi kapaciteti hladnjača bili popunjeni.

"Iz IFAD-a je ponuđeno da se grade kapaciteti u 27 općina, ali samo šest općina je izrazilo interes, od čega su tek tri projekta realizirana. Niko nije mogao očekivati da će to biti tako“, kazao je Omanović.

Jasminka Hadžiabdić, predsjednica Saveza proizvođača jagodičastog voća BiH, rekla nam je kako je uvjerena da će ova kriza trajati narednih 7-10 dana.

"Država je na ispitu da spasi maline koje propadaju na poljima. Imamo niz prijedloga koje još moramo finalizirati. Dobili smo neka uvjerenja da bi već sutra moglo doći do rasterećenja u prijemu robe. Otkupna cijena je druga priča i to zavisi i od tržišta, ali i od države", rekla je ona.

Podsjetimo, malinari iz orahovičkog kraja jučer su uništili stotine kilograma malina, a primorani su to raditi i u narednom periodu sve dok hladnjačari ne otkupe ono što oni poberu u svojim malinjacima.

Izvor: Klix.ba

Foto priče

Vratio se iz Italije i u BIH proizvodi koziji sir

Nešto poslije Teslića i Banje Vrućice, prateći korito Velike Usore, teškim drumom stižete do Blatnice i skretanja koje vas vodi za Očauš planinu. Nakon par kilometara cesta prestaje, pa se šumskim putem treba probiti do vrha. Dočekuje nas Miroslav Klječanin, farmer koji je na svojoj djedovini na Gornjem Očaušu, pokrenuo kompaniju “Mons Produkt” koja obuhvata farmu koza i preradu proizvoda od kozjeg mlijeka.

Opširnije... Link