Počela berba borovnica u Srebrenici, berači se žale da nema kupaca

Vijesti - Najave

Berba borovnica po brdima iznad Srebrenice počela je mjesec dana prije nego prošle godine, a kilogram košta 10 KM, kao i lani.

Berači kažu da ove godine nema nakupaca da otkupljuju borovnicu jer je riječ malim količinama zbog kojih nemaju interes da dolaze.

Berači kažu i da je ove godine rod dobar, ali su zbog toga plodovi sitniji, što usporava berbu, u koju ide ide znatno manje berača nego ranijih godina.

"Mlađi neće, stariji zbog okomitog i nepristupačnog terena ne mogu da idu u berbu, a nema ni kupaca, pa se nema računa mučiti", kaže Stajka Milovanović, jedna od žena koja godinama bere i prodaje borovnice.

Ona ističe da se za cijeli dan berbe, odnosno 12 do 13 sati može nabrati svega četiri do pet kilograma, dok su bolji berači prošle godine za 10 sati brali do 12 kilograma.

Spomenka Livopoljac priča da zbog nemogućnosti prodaje mnogi odustaju od ovog sezonskog posla.

"Ranijih godina po stotinu osoba iz Srebrenice i Bratunca bralo je borovnice iznad Gubera i po brdu Kvarc. Najviše ih je odustalo zbog nemogućnosti prodaje", kaže Livopoljčeva.

Borovnica sa ovog područja je izuzetnog kvaliteta i veoma je tražena na tržištu.


Izvor: Srna

Foto priče

Vratio se iz Italije i u BIH proizvodi koziji sir

Nešto poslije Teslića i Banje Vrućice, prateći korito Velike Usore, teškim drumom stižete do Blatnice i skretanja koje vas vodi za Očauš planinu. Nakon par kilometara cesta prestaje, pa se šumskim putem treba probiti do vrha. Dočekuje nas Miroslav Klječanin, farmer koji je na svojoj djedovini na Gornjem Očaušu, pokrenuo kompaniju “Mons Produkt” koja obuhvata farmu koza i preradu proizvoda od kozjeg mlijeka.

Opširnije... Link