Proizvodnjom lana do zapošljavanja

Vijesti - Najave

Projekat u oblasti poljoprivrede, pod nazivom “Proizvodnjom lana do zapošljavanja”, koji se finansira sredstvima Evropske unije, uskoro će započeti u šest opšina u Federaciji BiH i Republici Srpskoj.

U njega je uključeno šezdeset poljoprivrednih proizvođača iz Bosanskog Petrovca, Ključa, Drvara, Istočnog Drvara, Ribnika i Drinića.

U toku protekla dva mjeseca, izvršen je odabir korisnika i za njih proveden program edukacije u vezi s tehnologijom proizvodnje alternativnih usjeva u ratarstvu.

Svaki od sudionika projekta dobiće subvenciju u iznosu od 2.340 maraka, te potpisati kooperantske ugovore s Poljoprivrednom zadrugom “Klekovača” iz Bosanskog Petrovca uz zagarantovanu otkupnu cijenu za proizvedeni lan.

Takođe, biće im pružena i besplatna savjetodavna pomoć u procesu uzgoja, kao i neophodna stručna literatura.

“Ukupna vrijednost projekta iznosi 200.000 maraka i iz svih šest općina uključeno je po deset zainteresiranih poljoprivrednih proizvođača. Uslov je bio da imaju registrovana poljoprivredna gazdinstva”, istakla je Dragana Manojlović, stručna saradnica za poljoprivredu u općini Bosanski Petrovac, te dodala kako je intenzivnija proizvodnja lana na području ove općine započela prije sedam godina i do sada je dala veoma dobre rezultate.

Trenutno je na području Bosanskog Petrovca zasijano desetak hektara pod ovom kulturom, a prosječan prinos po jednom hektaru iznosi oko 1.600 kilograma.

Proizvođači dio uroda na tržište plasiraju u zrnu, dok se većina prinosa prerađuje u postrojenjima za hladno cijeđenje ulja.

Za proizvodnju jednog litra ulja potrebno je između tri i četiri kilograma lana, a litar ulja na domaćem tržištu dostiže cijenu od 40 maraka.

Izvor: NN

Foto priče

Safet Salković pet decenija druguje s pčelama: One su zlopamtila, ali i odlični meteorolozi

Zbog ovogodišnjih odličnih prinosa meda pčelari u Tuzlanskom kantonu (TK) već sada zadovoljno trljaju rukama. Kako kažu, kvalitet meda je odličan, a osim na domaćem, bit će zastupljen i na tržištu Evropske unije.

Opširnije... Link