Proizvodnjom lana do zapošljavanja

Vijesti - Najave

Projekat u oblasti poljoprivrede, pod nazivom “Proizvodnjom lana do zapošljavanja”, koji se finansira sredstvima Evropske unije, uskoro će započeti u šest opšina u Federaciji BiH i Republici Srpskoj.

U njega je uključeno šezdeset poljoprivrednih proizvođača iz Bosanskog Petrovca, Ključa, Drvara, Istočnog Drvara, Ribnika i Drinića.

U toku protekla dva mjeseca, izvršen je odabir korisnika i za njih proveden program edukacije u vezi s tehnologijom proizvodnje alternativnih usjeva u ratarstvu.

Svaki od sudionika projekta dobiće subvenciju u iznosu od 2.340 maraka, te potpisati kooperantske ugovore s Poljoprivrednom zadrugom “Klekovača” iz Bosanskog Petrovca uz zagarantovanu otkupnu cijenu za proizvedeni lan.

Takođe, biće im pružena i besplatna savjetodavna pomoć u procesu uzgoja, kao i neophodna stručna literatura.

“Ukupna vrijednost projekta iznosi 200.000 maraka i iz svih šest općina uključeno je po deset zainteresiranih poljoprivrednih proizvođača. Uslov je bio da imaju registrovana poljoprivredna gazdinstva”, istakla je Dragana Manojlović, stručna saradnica za poljoprivredu u općini Bosanski Petrovac, te dodala kako je intenzivnija proizvodnja lana na području ove općine započela prije sedam godina i do sada je dala veoma dobre rezultate.

Trenutno je na području Bosanskog Petrovca zasijano desetak hektara pod ovom kulturom, a prosječan prinos po jednom hektaru iznosi oko 1.600 kilograma.

Proizvođači dio uroda na tržište plasiraju u zrnu, dok se većina prinosa prerađuje u postrojenjima za hladno cijeđenje ulja.

Za proizvodnju jednog litra ulja potrebno je između tri i četiri kilograma lana, a litar ulja na domaćem tržištu dostiže cijenu od 40 maraka.

Izvor: NN

Foto priče

Vratio se iz Italije i u BIH proizvodi koziji sir

Nešto poslije Teslića i Banje Vrućice, prateći korito Velike Usore, teškim drumom stižete do Blatnice i skretanja koje vas vodi za Očauš planinu. Nakon par kilometara cesta prestaje, pa se šumskim putem treba probiti do vrha. Dočekuje nas Miroslav Klječanin, farmer koji je na svojoj djedovini na Gornjem Očaušu, pokrenuo kompaniju “Mons Produkt” koja obuhvata farmu koza i preradu proizvoda od kozjeg mlijeka.

Opširnije... Link