Bh. malinari strahuju od niske cijene otkupa

Vijesti - Najave

Malinari u Federaciji BiH i ove godine strahuju da će biti na gubitku. Cijena otkupa još nije formirana, ali malinari su dobili informaciju da bi ona mogla biti dosta niža od prošlogodišnje.

Iz Udruženja malinara Tuzlanskog kantona kazali su nam kako su dobili informaciju da će akontativna cijena biti od 0,80 KM, što znači da je konačna oko 1,50 KM. Istu informaciju imaju i u Srednjobosanskom kantonu.

"Ono što zabrinjava jeste da je dosta hladnjača odustalo od otkupa, tako da mi u Tuzlanskom kantonu imamo problem sa skladištenjem i kompletnim otkupom, jer nemamo otkupljivača", rekao je Almir Dedić, predsjednik Udruženja malinara TK.

Trenutno tragaju za alternativom i osnovali su zadrugu, ali još nemaju potrebnu infrastrukturu.

"Proizvođači to ne mogu finansirati, tako da imamo jedan vakuum. Dosta ljudi odustaje i do sada je uništeno blizu 50 dunuma prvoklasnih zasada malina", rekao je Dedić.

Istakao je kako je u 70 posto slučajeva riječ o socijalno ugroženim porodicama.

U Srednjobosanskom kantonu je situacija povoljnija, jer uzgajivači imaju plasman za svoje maline. Otkupljivači su čak i primali nove kooperante. Ali, cijena koju su načuli je mnogo niža.

"Prošle godine je bila 2,05 KM i nismo imali poticaje od kantona. Sada se govori o cijeni od 1,50 KM", rekao nam je jedan od uzgajivača iz SBK.

Prošlogodišnju sezonu obilježilo je niz protesta, a malinari iz Zeničko-dobojskog kantona su čak prosuli maline po cesti. Nakon završene sezone svi su poručili kako bilo koja otkupna cijena niža od tri KM nije prihvatljiva.

Na Prvom kongresu jagodičastog voća u FBiH, koji je održan u februaru ove godine, istaknuto je kako su maline vodeća kultura kada je riječ o izvozu voća i povrća u BiH te da se svi trebaju uključiti u rješavanje problema u tom sektoru koji ima svijetlu budućnost.

Nažalost, malinari još čekaju na bolje dane.


Izvor: Klix.ba

Foto priče

Vratio se iz Italije i u BIH proizvodi koziji sir

Nešto poslije Teslića i Banje Vrućice, prateći korito Velike Usore, teškim drumom stižete do Blatnice i skretanja koje vas vodi za Očauš planinu. Nakon par kilometara cesta prestaje, pa se šumskim putem treba probiti do vrha. Dočekuje nas Miroslav Klječanin, farmer koji je na svojoj djedovini na Gornjem Očaušu, pokrenuo kompaniju “Mons Produkt” koja obuhvata farmu koza i preradu proizvoda od kozjeg mlijeka.

Opširnije... Link