Bosnaplod nudi priliku domaćim poljoprivrednicima

Vijesti - Najave

Širenje baze domaćih proizvođača voća jedan je od strateških ciljeva kompanije Bosnaplod, kako bi se osigurale potrebne sirovine za proizvodnju i preradu voća, a s ciljem korištenja maksimalnih kapaciteta kompanije i zadovoljenja potreba bh. i inozemnih tržišta.

Bosnaplod, odnosno tvornica u Brčkom, u proizvodnji koristi velike količine raznog voća. Godišnje na vlastitim plantažama uzgoje više od  500 tona voća, prvenstveno jagode, jabuke, šljive i višnje, ovisno o planovima prodaje, ugovorenim poslovima i prijelaznim zalihama iz prethodne godine.

- Realne potrebe tržišta prevazilaze naše proizvodne kapacitete, stoga kompanija u ovoj godini planira proširiti saradnju sa kooperantima. Domaćim poljoprivrednicima nudimo razvoj partnerskih odnosa i dodatne edukacije o uzgoju voća. Svi domaći poljoprivrednici koji se bave uzgojem voća mogu se obratiti direktno upravi kompanije ili putem otkupnih stanica, a mi im možemo garantirati otkup voća po tržišnoj cijeni, te plaćanje po isporuci - izjavila je Amra Ekmekčić Nakić, izvršni direktor komercijalnih poslova društva Bosnaplod.

Bosnaplod je u 2017. godini ostvario saradnju sa više od 2.500 kooperanata, direktnih i indirektnih, od kojih je otkupljeno oko 4.000 tona voća, dok u ovoj godini planiraju otkup više od 8.000 tona voća i nastavak ulaganja u infrastrukturu i prerađivačke kapacitete.

Također, plan je i da investiraju u pogone koji su planirani van Brčko Distrikta, ali u granicama Bosne i Hercegovine.


Izvor: FENA

Foto priče

Safet Salković pet decenija druguje s pčelama: One su zlopamtila, ali i odlični meteorolozi

Zbog ovogodišnjih odličnih prinosa meda pčelari u Tuzlanskom kantonu (TK) već sada zadovoljno trljaju rukama. Kako kažu, kvalitet meda je odličan, a osim na domaćem, bit će zastupljen i na tržištu Evropske unije.

Opširnije... Link