Na domaćem tržištu raste potražnja za sojom

Vijesti - Najave

Na tržištu Republike Srpske i BiH raste potražnja soje i cilj je proizvodnju ove žitarice vratiti na područje Modriče, gdje postoje idealni uslovi za to i dobro znanja ratara, rekao je juče rukovodilac dobojske područne jedinice Republičke agencije za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Dragiša Marković.

“Sve proizvedene količine mogle bi lako da budu plasirane”, istakao je Marković u Modriči, gdje je juče počela tradicionalna Zimska škola za poljoprivrednike tokom koje će proizvođači moći da se upoznaju o novinama u ratarskoj, povrtarskoj i stočarskoj proizvodnji.

On je naveo da su zbog velikog interesovanja ratara danas održana predavanja o novim sortama kukuruza, zaštiti strnih žita, te o agrotehničkim mjerama u uzgoju soje i otkupu ove poljoprivredne kulture.

Marković je na prvom ovogodišnjem predavanju za 20 ratara podsjetio na dobru višegodišnju saradnju Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, Resora za pružanje stručnih usluga u poljoporivredi u Doboju i Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti Modriče.

Poljoprivredni proizvođač Simo Novaković rekao je da je na predavanju čuo korisne savjete koji će, ukoliko ih se poljoprivrednici budu pridržavali, pomoći u odabiru sorti, pravilnoj primjeni agrotehničkih mjera, a time boljem kvalitetu i većim prinosima soje.

Zimsku školu za poljoprivrednike organizuje lokalna uprava u saradnji sa dobojskom Područnom jedinicom Agencije za pružanje stručnih usluga u poljoporivredi Republike Srpske.


Izvor: Srna

 

Foto priče

Nemaju ni put ni struju, ali prave najbolji sir na Balkanu

“Zlatni sir” sa farme “Zlatni Bor” iz istoimenog sela u fočanskoj mjesnoj zajednici Zavait osvojio je zlatnu medalju za najbolji sir na Šestom festivalu balkanskih sireva u Beogradu.

Opširnije... Link