Baner

U ZDK odobrena sredstva za isplate poticaja malinarima

Vijesti - Najave

Vlada Zeničko-dobojskog kantona je, na prijedlog Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, odobrila isplatu sredstava poljoprivrednim proizvođačima na ime podrške za proizvodnju maline u iznosu 972.830 KM.

Podršku od 0,25 KM po kilogramu proizvedene maline ostvarilo je 2.617 poljoprivrednih proizvođača.

Rebalansom budžeta Zeničko-dobojskog kantona sredstva za poticaje poljoprivrednoj proizvodnji uvećana su sa 2,5 na 2,8 miliona KM, a uvećanje je omogućilo realizaciju svih zahtjeva koji su zaprimljeni za realizaciju poticaja poljoprivrednoj proizvodnji u 2017. godini.

Ministar Himzo Smajić je istakao je da Vlada ZDK na ovaj način  ispunila dogovor sa Udruženjem poljoprivrednih proizvođača, kao i da će sredstva opredijeljena za proizvodnju maline doprinijeti stabilizaciji prozvodnje malina na području Kantona i očuvanju liderske pozicije.

Preme podacima iz Registra poljoprivrednih gazdinstava, na području ZDK ima ukupno 3.500 proizvođača maline koji su zasadili više od  650 hektara ove kulture.

 

Izvor: FENA

Foto priče

Nemaju ni put ni struju, ali prave najbolji sir na Balkanu

“Zlatni sir” sa farme “Zlatni Bor” iz istoimenog sela u fočanskoj mjesnoj zajednici Zavait osvojio je zlatnu medalju za najbolji sir na Šestom festivalu balkanskih sireva u Beogradu.

Opširnije... Link