Vlada plaća pola, poljoprivrednici nemaju ni toliko

Vijesti - Najave

Vlada Republike Srpske i resorno ministarstvo, kako bi motivisali poljoprivrednike da osiguraju svoje usjeve od elementarnih nepogoda u narednoj godini planiraju da subvencionišu premije u iznosu od 50 odsto.

Takođe, Vlada je pozvala osiguravajuća društva da učestvuju u saniranju posljedica elementarnih nepogoda prvenstveno kroz što urgentniju isplatu i nadoknadu štete osiguranim poljoprivrednicima i predložila im da razrade modele većeg obuhvata osiguranja u sektoru poljoprivrede.

"Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske zaduženo je da u planu korišćenja sredstava agrarnog budžeta za 2018. godinu predvidi veći iznos sredstava za podršku osiguranju te u Pravilniku o usmjeravanju sredstava predvidi subvencionisanje premije osiguranja s fiksnim iznosom od 50 odsto", navodi se u mjerama Vlade RS za ublažavanje uticaja suše na poljoprivrednu proizvodnju. Iz resornog ministarstva su nam kazali kako su i do sada subvencionisali premiju do 50 odsto, te da je u agrarnom budžetu za ove namjene ove godine predviđeno 200.000 maraka.

"Pravo na premiju ostvarivano je za osiguranje u stočarstvu (objekti i stoka), voćarsko-vinogradarsku i povrtarsku i ratarsku proizvodnju", rečeno je u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

Milomir Durmić, predsjednik Skupštine Udruženja osiguravajućih društava u RS, nam je kazao kako je Udruženje dobilo i razmatralo prijedloge Vlade RS i da ih je uputilo svojim članicama.

"Dobili smo zaključak Vlade RS da se što prije i što kvalitetnije obrade odštetni zahtjevi da bi se na takav način poljoprivrednicima izašlo u susret. Svojim članicama smo dali smjernice i tražimo od njih da sve štete koje su imali po toj vrsti osiguranja obrade i isplate", kazao nam je Durmić.

Sa druge strane, dodaje, osiguravajuća društva već duže vrijeme u svojim proizvodima imaju osiguranje za poljoprivrednike, tako da nemaju šta novo da ponude. Smatra kako je odluka Vlade o podsticajima na premiju nešto što bi moglo ohrabriti poljoprivrednike da zaštite svoje usjeve i imovinu.

"Svijest o osiguranju, ne samo u poljoprivredi, nego i inače, je dosta niska i to je nešto na čemu se u narednom periodu mora raditi da se ona poveća. Podsticajima se može dosta uticati na to. Na poljoprivrednike apelujem da se obrate osiguravajućim društvima i da od njih traže polise koje su im neophodne", kazao je on.

Stojan Marinković, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske, ne očekuje veće pomake kada je u pitanju broj onih koji će na ovaj način zaštititi svoju proizvodnju i pored činjenice da sve prognoze ukazuju kako i u narednim godinama postoje realne šanse za nove elementarne nepogode.

Razlog za to su, smatra on, loše stanje u agraru i težak položaj poljoprivrednih proizvođača, kao i osiguravajuće kuće koje, kako je ocijenio, nemaju puno sluha, a kriterijumi su veoma strogi.

"Do sada su se mahom osiguravali oni koji su bili na to primorani zbog kredita, jer je banka na tome insistirala. Premije nisu toliko velike, ali u slučaju štete veoma su rigorozne mjere procjene i veoma su stroga pravila po kojima se šteta može naplatiti", kazao je Marinković, koji je ocijenio kako bi subvencije na premiju najviše mogle zainteresovati voćare i povrtare.

 

Izvor: NN

Foto priče

Tešanjski zlatni sir sazrijeva 15 mjeseci, kupci znaju da vrijedi čekati

Maid Smajić i njegova sestra Mediha Jašarević osnovali su kompaniju “Zlatna kap” u Jelahu 2008. Zbog problema sa otkupom i plasmanom mlijeka okrenuli su se proizvodnji sira.

Opširnije... Link