Novi protest malinara 13. oktobra

Vijesti - Najave

Članovi Udruženja malinara "Vilamet" iz opština Bratunac, Srebrenica i Milići najavili su za petak, 13. oktobar, mirnu protestnu šetnju od zgrade bratunačke opštine do hladnjače Bos Agro Food u Potočarima kako bi izrazili nezadovoljstvo otkupnom cijenom ovogodišnjeg roda od 1,90 KM po kilogramu.

Na sjednici Skupštine Udruženja odlučeno je i da bojkotuju hladnjaču iz Potočara, kao i svi otkupljivači maline s područja ovih opština, koji sa njom poslovno sarađuju.

Predsjednik "Vilameta" Ljubiša Alempić upoznao je članove skupštine o aktivnostima koje je Udruženje preduzelo s ciljem da zaštiti interese proizvođača maline i kupine.

"Organizovali smo miran protestni skup u Bratuncu, kao i sastanke s predstavnicima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, te s predstavnicima lokalnih vlasti i hladnjačarima. Otkupna cijena ovogodišnjeg roda je ostala 1,90 KM, a višu od 10 do 40 feninga isplatila su samo dva ili tri hladnjačara", istakao je Alempić.

Prema njegovim riječima, cijenu maline diktirala je hladnjača Bos Agro Food, koja je otkupila najveće količine ovogodišnjeg roda.

Udruženje "Vilamet" ranije je ukazalo da je neprihvatljiva cijena maline, te je tražilo od hladnjačara da preuzete količine ovogodišnjeg roda isplate po cijeni od 2,5 KM.

Ovo udruženje okuplja oko 200 članova i danas je upućen poziv svim proizvođačima maline da se uključe u njegov rad da bi zajednički djelovali i borili se protiv nakupaca i, kako kažu, ucjenjivača, odnosno štitili interese proizvođača ovog voća.

Izvor: SRNA

Foto priče

Vratio se iz Italije i u BIH proizvodi koziji sir

Nešto poslije Teslića i Banje Vrućice, prateći korito Velike Usore, teškim drumom stižete do Blatnice i skretanja koje vas vodi za Očauš planinu. Nakon par kilometara cesta prestaje, pa se šumskim putem treba probiti do vrha. Dočekuje nas Miroslav Klječanin, farmer koji je na svojoj djedovini na Gornjem Očaušu, pokrenuo kompaniju “Mons Produkt” koja obuhvata farmu koza i preradu proizvoda od kozjeg mlijeka.

Opširnije... Link