Baner

Novi protest malinara 13. oktobra

Vijesti - Najave

Članovi Udruženja malinara "Vilamet" iz opština Bratunac, Srebrenica i Milići najavili su za petak, 13. oktobar, mirnu protestnu šetnju od zgrade bratunačke opštine do hladnjače Bos Agro Food u Potočarima kako bi izrazili nezadovoljstvo otkupnom cijenom ovogodišnjeg roda od 1,90 KM po kilogramu.

Na sjednici Skupštine Udruženja odlučeno je i da bojkotuju hladnjaču iz Potočara, kao i svi otkupljivači maline s područja ovih opština, koji sa njom poslovno sarađuju.

Predsjednik "Vilameta" Ljubiša Alempić upoznao je članove skupštine o aktivnostima koje je Udruženje preduzelo s ciljem da zaštiti interese proizvođača maline i kupine.

"Organizovali smo miran protestni skup u Bratuncu, kao i sastanke s predstavnicima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, te s predstavnicima lokalnih vlasti i hladnjačarima. Otkupna cijena ovogodišnjeg roda je ostala 1,90 KM, a višu od 10 do 40 feninga isplatila su samo dva ili tri hladnjačara", istakao je Alempić.

Prema njegovim riječima, cijenu maline diktirala je hladnjača Bos Agro Food, koja je otkupila najveće količine ovogodišnjeg roda.

Udruženje "Vilamet" ranije je ukazalo da je neprihvatljiva cijena maline, te je tražilo od hladnjačara da preuzete količine ovogodišnjeg roda isplate po cijeni od 2,5 KM.

Ovo udruženje okuplja oko 200 članova i danas je upućen poziv svim proizvođačima maline da se uključe u njegov rad da bi zajednički djelovali i borili se protiv nakupaca i, kako kažu, ucjenjivača, odnosno štitili interese proizvođača ovog voća.

Izvor: SRNA

Foto priče

Nemaju ni put ni struju, ali prave najbolji sir na Balkanu

“Zlatni sir” sa farme “Zlatni Bor” iz istoimenog sela u fočanskoj mjesnoj zajednici Zavait osvojio je zlatnu medalju za najbolji sir na Šestom festivalu balkanskih sireva u Beogradu.

Opširnije... Link