Očekujemo pozitivno mišljenje za izvoz pilećeg mesa

Vijesti - Najave

Inspekcija Evropske komisije za zdravlje, hranu, reviziju i analizu, poznatija pod nazivom Dablinska inspekcija, vjerovatno će dati pozitivno mišljenje o izvozu pilećeg mesa iz BiH na tržište EU, rekao je za Slobodnu Bosnu Mirko Šarović, ministar za vanjsku trgovinu i ekonomske odnose.

„Konačni stav službeno ćemo dobiti za nekih 15 dana, a ja sam uvjeren da će stav biti pozitivan“, rekao je Šarović za Slobodnu Bosnu.

Pozitivno mišljenje vjerovatno će dobiti sve četiri mesne kompanije koje su podvrgnute pregledu evropskih inspektora. Riječ je kompanijama "Ovako" i "BroviS" iz sastava "Akova Group", kao i firmama "Madi" i "Agreks".

Ove četiri firme spadaju u red najvećih proizvođača pilećeg mesa u BiH.

Nakon pozitivnoh mišljenja predstoji provođenje procedure dodjele zvanične dozvole, koju treba odobriti Evropska komisija. Zbog svih procedura predviđenih u ovom procesu očekuje se da bi prvi kontingenti piletine iz BiH prema zemljama EU-a mogli krenuti početkom marta naredne godine.

Prema uvjetima kandidature za dobijanje dozvole, domaće firme mogu izvoziti sirovu i smrznutu piletinu, odnosno sve proizvode od neprerađenog pilećeg mesa, kao što su cijela pilad, bataci, pileća prsa, iznutrica i slično.

Prema riječima ministra Šarovića, pozitivno mišljenje predstavlja priznanje za državu BiH jer ono podrazumijeva da su nadležne institucije u našoj zemlji dovoljno osposobljene i opremljene da vrše adekvatnu kontrolu proizvoda, kako bi osigurali poštivanje evropskih standarda.

 

Izvor: SB

Foto priče

Safet Salković pet decenija druguje s pčelama: One su zlopamtila, ali i odlični meteorolozi

Zbog ovogodišnjih odličnih prinosa meda pčelari u Tuzlanskom kantonu (TK) već sada zadovoljno trljaju rukama. Kako kažu, kvalitet meda je odličan, a osim na domaćem, bit će zastupljen i na tržištu Evropske unije.

Opširnije... Link