Baner

Nakon 50 godina EU ukinula kvote za šećer

Vijesti - Najave

Sistem poljoprivrednih kvota koji upravlja proizvodnjom šećera u EU zaključno sa 30. septembrom je ukinut nakon gotovo 50 godina, a što je dio glavne reforme i restrukturisanja Zajedničke poljoprivredne politike (CAP).

Sistem kvota za šećer uveden je s prvim pravilima Zajedničke poljoprivredne politike o šećeru 1968. godine, kao podrška za proizvođače postavljanjem na nivo znatno iznad cijene svjetskog tržišta. Odluku o okončanju kvotnog sistema za šećer donijele su 2006. godine države članice EU.

"Kraj sistema kvota predstavlja važnu prekretnicu našeg evropskog sektora šećera i još jedan važan korak u tržišnoj orijentaciji Zajedničke poljoprivredne politike", rekao je Fil Hogan, komesar za poljoprivredu.

Dodaje kako će proizvođači sada imati priliku da prošire svoju trgovinu na globalnom tržištu, a uz odgovarajuću političku podršku Evropske komisije, kao što je Opservatorij tržišta šećera, koji pruža pravovremene i relevantne informacije o tržištu.

Izvor: Agencije

Foto priče

Nemaju ni put ni struju, ali prave najbolji sir na Balkanu

“Zlatni sir” sa farme “Zlatni Bor” iz istoimenog sela u fočanskoj mjesnoj zajednici Zavait osvojio je zlatnu medalju za najbolji sir na Šestom festivalu balkanskih sireva u Beogradu.

Opširnije... Link