Nakon 50 godina EU ukinula kvote za šećer

Vijesti - Najave

Sistem poljoprivrednih kvota koji upravlja proizvodnjom šećera u EU zaključno sa 30. septembrom je ukinut nakon gotovo 50 godina, a što je dio glavne reforme i restrukturisanja Zajedničke poljoprivredne politike (CAP).

Sistem kvota za šećer uveden je s prvim pravilima Zajedničke poljoprivredne politike o šećeru 1968. godine, kao podrška za proizvođače postavljanjem na nivo znatno iznad cijene svjetskog tržišta. Odluku o okončanju kvotnog sistema za šećer donijele su 2006. godine države članice EU.

"Kraj sistema kvota predstavlja važnu prekretnicu našeg evropskog sektora šećera i još jedan važan korak u tržišnoj orijentaciji Zajedničke poljoprivredne politike", rekao je Fil Hogan, komesar za poljoprivredu.

Dodaje kako će proizvođači sada imati priliku da prošire svoju trgovinu na globalnom tržištu, a uz odgovarajuću političku podršku Evropske komisije, kao što je Opservatorij tržišta šećera, koji pruža pravovremene i relevantne informacije o tržištu.

Izvor: Agencije

Foto priče

Vratio se iz Italije i u BIH proizvodi koziji sir

Nešto poslije Teslića i Banje Vrućice, prateći korito Velike Usore, teškim drumom stižete do Blatnice i skretanja koje vas vodi za Očauš planinu. Nakon par kilometara cesta prestaje, pa se šumskim putem treba probiti do vrha. Dočekuje nas Miroslav Klječanin, farmer koji je na svojoj djedovini na Gornjem Očaušu, pokrenuo kompaniju “Mons Produkt” koja obuhvata farmu koza i preradu proizvoda od kozjeg mlijeka.

Opširnije... Link