Baner

Nema dogovora, cijenu pšenice regulišu berze

Vijesti - Najave

Predsjednik Udruženja mlinara Republike Srpske Zoran Kos izjavio je  da nema dogovora u vezi sa otkupnom cijenom pšenice jer cijenu regulišu berze.

Kos je istakao da svako otkupljuje pšenicu po cijeni koja je na tržištu.

"Tržišna cijena pšenice u Srbiji je 150 eura po toni, Hrvatskoj 160 eura, a u Mađarskoj od 160 do 170 eura. To je cijena za najkvalitetniju pšenicu, a lošiji kvalitet je ispod te cijene", rekao je Kos.

On je poručio da je svaki poziv na dogovor u vezi sa otkupnom cijenom "šuplja priča" jer je dogovor na tržištu.

"Teško je naći dogovor između proizvođača i mlinara. Proizvođači traže određenu cijenu i pravdaju to visokim ulaganjima, a takve cijene tržište ne priznaje. Kada mlinari od takve skupe pšenice naprave brašno, onda niko to brašno ovdje neće da kupi, jer je preskupo i dostupno mu je brašno iz Srbije koje je daleko ispod tih cijena", objasnio je Kos.

On je naglasio da cijenu diktira kvalitet pšenice, te očekuje da ovogodišnji kvalitet bude normalan.

"Svi se hvale kvalitetom, ali još taj kvalitet nismo vidjeli. Žetva je tek završena, još se ne mogu napraviti prave analize", istakao je Kos.

On je naveo da Srpska ne proizvodi dovoljne količine pšenice, te da ostatak najviše uvozi iz Srbije i Mađarske.

 

Izvor: Srna

Foto priče

Svježe domaće gljive sa tržišta BiH potisnule uvozne, godišnje se proizvede 2.200 tona

Uzgoj gljiva u Tuzlanskom kantonu posljednjih nekoliko godina sve je zastupljeniji. Domaće svježe gljive sa našeg tržišta potisnule su uvozne, što uzgajivači smatraju najvećim uspjehom. Kažu da je riječ o unosnom poslu od kojeg se može živjeti, a najavljuju i uspostavljanje procesa prerade gljiva, što bi im omogućilo dodatnu i dugotrajniju zaradu.

Opširnije... Link