Šteta od suše već uočljiva

Vijesti - Najave

Ako uskoro ne padne obilna kiša, suša i tropske temperature mogu napraviti veliku štetu na ratarskim usjevima.

Na oranicama lošijeg kvaliteta i bez mogućnosti zalivanja, kukuruzu i soji nema spasa. Šteta je već uočljiva, a mogu se očekivati problemi i u proizvodnji stočne hrane.

Na kvalitetnom zemljištu i oranicama koje se navodnjavaju, usjevi su u dobrom stanju. Bez navodnjavanja nema sigurne poljoprivredne proizvodnje. U Semberiji i Lijevče polju, bogatim podzemnim vodama.

Ozbiljni poljoprivrednici više ne rizikuju. Obezbijedili su sisteme za navodnjavanje i suša ih ne brine.

“Uzeo sam dva sistema za navodnjavanje, jer prije dvije godine kada je bila suša na ovoj istoj parceli kada je kombajn išao nije bilo šta ubrati, a evo sada vam pokazujem kukuruz”, kaže Đuro Cvijić iz Kladara.

Svakodnevno zalivanje je velika investicija, ali opravda uloženi trud i novac.

“Svaki dan mora da se zaliva, bez toga se ništa ne može. Da ovakvu papriku imate, morate biti 100% angažovani”, istakao je Huso Mehanović iz Janje.

Novac uložen u sistem za navodnjavanje brzo se vrati, a uništen usjev je čist gubitak. I resorno ministarstvo podržava zalivne sistema.

U toku je realizacija projekta vrijednosti 40 miliona maraka. U ovakvim godinama povrće je lakše proizvesti jer nema biljnih bolesti.

Jedini problem su insekti od kojih treba štititi biljku. I navodnjavanje se treba obaviti kada su temperature niže od 30 stepeni, kažu agronomi.

Izvor: RTRS

Foto priče

Vratio se iz Italije i u BIH proizvodi koziji sir

Nešto poslije Teslića i Banje Vrućice, prateći korito Velike Usore, teškim drumom stižete do Blatnice i skretanja koje vas vodi za Očauš planinu. Nakon par kilometara cesta prestaje, pa se šumskim putem treba probiti do vrha. Dočekuje nas Miroslav Klječanin, farmer koji je na svojoj djedovini na Gornjem Očaušu, pokrenuo kompaniju “Mons Produkt” koja obuhvata farmu koza i preradu proizvoda od kozjeg mlijeka.

Opširnije... Link