Baner

Šteta od suše već uočljiva

Vijesti - Najave

Ako uskoro ne padne obilna kiša, suša i tropske temperature mogu napraviti veliku štetu na ratarskim usjevima.

Na oranicama lošijeg kvaliteta i bez mogućnosti zalivanja, kukuruzu i soji nema spasa. Šteta je već uočljiva, a mogu se očekivati problemi i u proizvodnji stočne hrane.

Na kvalitetnom zemljištu i oranicama koje se navodnjavaju, usjevi su u dobrom stanju. Bez navodnjavanja nema sigurne poljoprivredne proizvodnje. U Semberiji i Lijevče polju, bogatim podzemnim vodama.

Ozbiljni poljoprivrednici više ne rizikuju. Obezbijedili su sisteme za navodnjavanje i suša ih ne brine.

“Uzeo sam dva sistema za navodnjavanje, jer prije dvije godine kada je bila suša na ovoj istoj parceli kada je kombajn išao nije bilo šta ubrati, a evo sada vam pokazujem kukuruz”, kaže Đuro Cvijić iz Kladara.

Svakodnevno zalivanje je velika investicija, ali opravda uloženi trud i novac.

“Svaki dan mora da se zaliva, bez toga se ništa ne može. Da ovakvu papriku imate, morate biti 100% angažovani”, istakao je Huso Mehanović iz Janje.

Novac uložen u sistem za navodnjavanje brzo se vrati, a uništen usjev je čist gubitak. I resorno ministarstvo podržava zalivne sistema.

U toku je realizacija projekta vrijednosti 40 miliona maraka. U ovakvim godinama povrće je lakše proizvesti jer nema biljnih bolesti.

Jedini problem su insekti od kojih treba štititi biljku. I navodnjavanje se treba obaviti kada su temperature niže od 30 stepeni, kažu agronomi.

Izvor: RTRS

Foto priče

Svježe domaće gljive sa tržišta BiH potisnule uvozne, godišnje se proizvede 2.200 tona

Uzgoj gljiva u Tuzlanskom kantonu posljednjih nekoliko godina sve je zastupljeniji. Domaće svježe gljive sa našeg tržišta potisnule su uvozne, što uzgajivači smatraju najvećim uspjehom. Kažu da je riječ o unosnom poslu od kojeg se može živjeti, a najavljuju i uspostavljanje procesa prerade gljiva, što bi im omogućilo dodatnu i dugotrajniju zaradu.

Opširnije... Link