Baner

Unaprijediti izvoz mesa, brašna i jestivog ulja u Tursku

Vijesti - Najave

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović danas je s ministrom ekonomije Republike Turske Nihatom Zeybekčijem i drugim članovima Vlade, u Istambulu, razgovarao o unapređenju Sporazuma o slobodnoj trgovini između BiH i Turske te preostalim pitanjima u vezi izmjena i dopuna ovog, za Bosnu i Hercegovinu, važnog sporazuma.

Teme razgovora su, između ostalog, izvoz mesa u Tursku, kao i izvoz nekih ključnih bh. proizvoda, kao što je rastući izvoz brašna, žitarica i jestivog ulja.

- Kontinuitet rasta robne razmjene s Turskom se nastavlja i bilježi odlične rezultate i u 2017. godini. Izvoz brašna je u prošloj godini s 4.000 tona skočio na 70.000 tona, praktično povećan je 16 puta, a trend rasta izvoza uspješno je nastavljen i u 2017. godini - istakao je ministar Šarović, dodajući da očekuje da će rad na Sporazumu o slobodnoj trgovini doprinijeti daljem usponu robne razmjene između dvije zemlje.

Susreti ministra Šarovića i ministra Zeybekčija kontinuirano doprinose rješavanju otvorenih pitanja i unapređenju ukupne saradnje te daju podsticaj i snažan signal privrednicima dvije zemlje, saopćeno je iz MVTEOBiH.

Izvor: FENA

Foto priče

Svježe domaće gljive sa tržišta BiH potisnule uvozne, godišnje se proizvede 2.200 tona

Uzgoj gljiva u Tuzlanskom kantonu posljednjih nekoliko godina sve je zastupljeniji. Domaće svježe gljive sa našeg tržišta potisnule su uvozne, što uzgajivači smatraju najvećim uspjehom. Kažu da je riječ o unosnom poslu od kojeg se može živjeti, a najavljuju i uspostavljanje procesa prerade gljiva, što bi im omogućilo dodatnu i dugotrajniju zaradu.

Opširnije... Link