Za desetak dana biće poznato kada stižu vakcine za bolest plavog jezika

Vijesti - Najave

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Stevo Mirjanić izjavio je da će u narednih desetak dana biti poznato kada bi mogla da stigne vakcina protiv bolesti “plavog jezika”.

Mirjanić je rekao novinarima u Srpcu da su nadležne ekipe na entitetskom i nivou BiH, u saradnji sa stručnjacima iz zemalja u okruženju, sugerisali da se u Srpskoj i Federaciji BiH izvrši ova vakcinacija.

On je istakao da će to biti učinjeno, ali da ne zna pouzdano koliko će taj posao koštati, kao i ko će snositi troškove nabavke vakcina.

Kada je riječ o vakcinaciji protiv bolesti životinja “kvrgava koža”, Mirjanić je istakao da će i to biti sprovedeno.

“EU obezbijediće vakcine, a vjerovatno će Srpska i FBiH snositi i dio troškova za njihovu primjenu”, naveo je Mirjanić.

Na pitanje da li će se problemi hrvatskog koncerna “Agrokor” negativno odraziti na domaće poljoprivrednike i povrtare, Mirjanić je odgovorio potvrdno, ali da bi o tome egzaktnije podatke trebalo da imaju institucije koje se bave trgovinom.

“U svakom slučaju imaćemo negativne posljedice”, zaključio je Mirjanić.

Izvor: Srna

Foto priče

Vratio se iz Italije i u BIH proizvodi koziji sir

Nešto poslije Teslića i Banje Vrućice, prateći korito Velike Usore, teškim drumom stižete do Blatnice i skretanja koje vas vodi za Očauš planinu. Nakon par kilometara cesta prestaje, pa se šumskim putem treba probiti do vrha. Dočekuje nas Miroslav Klječanin, farmer koji je na svojoj djedovini na Gornjem Očaušu, pokrenuo kompaniju “Mons Produkt” koja obuhvata farmu koza i preradu proizvoda od kozjeg mlijeka.

Opširnije... Link