Za desetak dana biće poznato kada stižu vakcine za bolest plavog jezika

Vijesti - Najave

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Stevo Mirjanić izjavio je da će u narednih desetak dana biti poznato kada bi mogla da stigne vakcina protiv bolesti “plavog jezika”.

Mirjanić je rekao novinarima u Srpcu da su nadležne ekipe na entitetskom i nivou BiH, u saradnji sa stručnjacima iz zemalja u okruženju, sugerisali da se u Srpskoj i Federaciji BiH izvrši ova vakcinacija.

On je istakao da će to biti učinjeno, ali da ne zna pouzdano koliko će taj posao koštati, kao i ko će snositi troškove nabavke vakcina.

Kada je riječ o vakcinaciji protiv bolesti životinja “kvrgava koža”, Mirjanić je istakao da će i to biti sprovedeno.

“EU obezbijediće vakcine, a vjerovatno će Srpska i FBiH snositi i dio troškova za njihovu primjenu”, naveo je Mirjanić.

Na pitanje da li će se problemi hrvatskog koncerna “Agrokor” negativno odraziti na domaće poljoprivrednike i povrtare, Mirjanić je odgovorio potvrdno, ali da bi o tome egzaktnije podatke trebalo da imaju institucije koje se bave trgovinom.

“U svakom slučaju imaćemo negativne posljedice”, zaključio je Mirjanić.

Izvor: Srna

Foto priče

Svježe domaće gljive sa tržišta BiH potisnule uvozne, godišnje se proizvede 2.200 tona

Uzgoj gljiva u Tuzlanskom kantonu posljednjih nekoliko godina sve je zastupljeniji. Domaće svježe gljive sa našeg tržišta potisnule su uvozne, što uzgajivači smatraju najvećim uspjehom. Kažu da je riječ o unosnom poslu od kojeg se može živjeti, a najavljuju i uspostavljanje procesa prerade gljiva, što bi im omogućilo dodatnu i dugotrajniju zaradu.

Opširnije... Link