Peradarstvo u USK pred gašenjem

Vijesti - Najave

Peradarska proizvodnja na području Unsko-sanskog kantona (USK) nalazi se pred gašenjem, a najveći krivac za to je katastrofalna politika vlasti na svim nivoima prema ovoj oblasti stočarstva.

Ovo je izjavio Husein Selimović, predsjednik Udruženja poljoprivrednika USK, istakavši kako podaci pokazuju kako je u odnosu na prije četiri godine proizvodnja tovnih pilića u ovom kantonu smanjena za 97 procenata, a koka nosilica za oko 85 odsto.

"Nažalost, peradarska proizvodnja je gotovo potpuno ugašena, a pored maćehinske politike vlasti, ostali razlozi su nekontrolisani uvoz i nelojalna konkurencija na tržištu kojoj su prepušteni domaći proizvođači", istakao je Selimović. Prema njegovim riječima, domaća peradarska proizvodnja je nedovoljno podržana subvencijama države, zbog čega je veliki broj farmera bio prisiljen da zatvori farme i ugasi proizvodnju.

Selimović je istakao i kako su otežavajuće okolnosti, kada je riječ o ovoj proizvodnji, strogi ekološki i higijenski kriterijumi koji su stavljeni pred vlasnike peradarskih farmi.

"Njihovo ispunjavanje zahtijeva ogromne finansijske troškove, oni dodatno opterećuju proizvodnju i onemogućuju rentabilno poslovanje", rekao je on.

Izvor: Nezavisne novine

Foto priče

Učenik postao veliki proizvođač povrća

Bosna i Hercegovina može biti zemlja perspektive za one mlade ljude koji se ne plaše posla. Jedan od takvih je Benjamin Crljenković osamnaestogodišnjak iz Sanskog Mosta, koji danas važi za jednog od najuspješnijih proizvođača povrća s ovog područja.

Opširnije... Link