Baner

Plasiranje sredstava za razvoj privrede na području Tuzlanskog kantona

Vijesti - Najave

Ministar razvoja i poduzetništva Tuzlanskog kantona Nermin Hodžić potpisao je jučer ugovore sa pet korisnika sredstava s pozicije "Podrška razvoju kantona“.

Riječ je o sredstvima iz programa Subvencija privatnim preduzećima i poduzetnicima a kao podrška novoosnovanim malim i srednjim preduzećima (MSP) i obrtima, kao i obrtničkim komorama sa sjedištem na području Tuzlanskog kantona.

Održivost, rast i razvoj novoosnovanih MSP i obrta kroz subvencioniranje troškova registracije i subvencioniranje troškova doprinosa za obrtnike zaposlene u MSP i obrtima je u fokusu raspodjele ukupno 164.000 KM koliko je po tri programa Vlada Tuzlanskog kantona plasirala prema privrednicima i obrtnicima na području TK.

Za dio ovih sredstava danas su potpisani ugovori. Jedan je od korisnika sredstava je i Obrtnička komora TK.

Ističući da Tuzlanski kanton predstavlja bazu za razvoj malih i srednjih preduzeća jer na ovom području egzistira 25 posto od ukupnog broja obrtnika u FBiH, ministar Hodžić je kazao da na Obrtničku komoru Tuzlanskog kantona gleda kao na segment društva koji je nazaslužniji za razvoj, te da je Vlada TK odavno prepoznala da su privrednici i obrtnici stub našeg društva.

Predsjednik Obrtničke komore TK Željko Babić zahvalio je Vladi TK i resornom ministarstvu na ukazanom povjerenju i spoznaji da se u obrtništvu na području TK dešavaju pozitivni pomaci te dodao da sredstvima planiraju finansirati posjetu sajmovima i informisanje obrtnika.

Među potpisnicima ugovora bio je i vlasnik firme namještaja "Smajić“ iz Kalesije Fahrudin Smajić, koji je potvrdio da mu dodijeljena sredstva znače mnogo te da će ih iskoristiti za kupovinu repromaterijala.

Napomenuvši da će u narednom periodu resorno ministarstvo nastojati da budu planirana veća sredstva za podsticaj razvoja TK, ministar Hodžić je kazao da će, između ostalog, raditi na boljem informisanju privrednika i obrtnika te sve zainteresovane pozvao na saradnju, saopćeno je iz Ureda za zajedničke poslove kantonalnih organa Tuzlanskog kantona.

Izvor: FENA

Foto priče

Nemaju ni put ni struju, ali prave najbolji sir na Balkanu

“Zlatni sir” sa farme “Zlatni Bor” iz istoimenog sela u fočanskoj mjesnoj zajednici Zavait osvojio je zlatnu medalju za najbolji sir na Šestom festivalu balkanskih sireva u Beogradu.

Opširnije... Link