Udruživanje šansa za poljoprivrednike

Vijesti - Najave

Udruživanje proizvođača je budućnost poljoprivrede i šansa za povećanje proizvodnje, kao i poboljšanje konkurentnosti na tržištu, a u Republici Srpskoj trenutno djeluje 81 poslovno aktivna zadruga.

Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS ističu da iz godine u godinu obezbjeđuju podršku poslovnim aktivnostima poljoprivrednih zadruga.

- U toku je postupak donošenja inicijative za izmjenu Zakona o republičkim taksama kako bi se definisao poseban status poljoprivrednih zadruga - rekli su u ministarstvu.

Naglašavaju da su do kraja 2013. godine 32 novoosnovane zadruge pokretale poslovne aktivnosti.

- Analizom rezultata zadružne revizije za period od 2012. do 2014. godine utvrđeno je da je 47 odsto zadruga poslovalo sa dobitkom, 31 odsto sa gubitkom, dok 22 odsto zadruga nije imalo poslovnih aktivnosti - rekli su u Ministarstvu poljoprivrede.

Dodaju da je tokom prošle godine odobreno i zapošljavanje 30 visokoobrazovanih kadrova u 28 poljoprivrednih zadruga kroz projekte sufinansiranja.

Izvor: Glas Srpske

Foto priče

Popovići proizveli na hiljade sadnica agruma

Supružnici Mile i Milka Popović iz bosanskogradiškog sela Gornji Karajzovci i ovu zimu proveli su gotovo bez predaha. Danonoćno su bdjeli u ogromnom plastenicima da bi sačuvali pola miliona sadnica cvijeća te više hiljada kalemljenih sadnica limuna, narandže i drugih agruma.

Opširnije... Link