Baner

Med je sladak svima, osim pčelarima

Vijesti - Najave

Izvoz meda u EU je odobren, ali je pitanje imamo li dovoljno količina na evropsko tržište.

U Mostaru je završena manifestacija Dani hercegovačkog meda.  U okviru ovogodišnje manifestacije održano je senzoričko ocjenjivanje 99 uzoraka meda pristiglih iz cijele Bosne i Hercegovine, a voditelj Katedre za pčelarstvo Agronomskog i prehrambeno-tehnološkog fakulteta, te voditelj laboratorije za med Jozo Bagarić konstatovao je da je stručna komisija med ocjenjivala shodno čistoći, bistrini, boji, mirisu i okusu. Prema njegovim riječima, na kraju je izvršeno sveukupno bodovanje na osnovu kojeg su uručene diplome najboljima.

Predavanje


- Pčelarstvo i proizvodnja meda imaju prirodnu pogodnost i velike izglede u bilo kojoj konkurenciji, ali je bez sumnje danas potrebno mnogo više meda za izvoz. On je odobren, ali je pitanje koliko imamo količina za evropsko tržište s obzirom na to da je naše tradicionalno tržište samo susjedna Hrvatska, kazao je Bagarić.
U sklopu zatvaranja manifestacije održano je i predavanje o temi Med - raznobojna paleta mirisa i okusa, koje je održao profesor Dragan Bubalo sa Agronomskog fakulteta u Zagrebu.

- Pčelarstvo je za nekoga hobi, a za nekoga  zanimanje. U ovom drugom slučaju ono traži ogromna odricanja, pa se ne kaže tek tako da je med sladak svakome, osim pčelarima kojima je gorak, kazala je dekanica Agronomskog i prehrambeno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Mostaru Danijela Petrović.

Priznanja


Ovogodišnji Dani meda organizovani su u saradnji sa Udruženjem pčelara Matica iz Mostara, a završeni su svečanom dodjelom priznanja svima onima koji su znanjem i marljivošću dali doprinos za certificirani hercegovački med. Zlatnu diplomu, između ostalih, dobili su Boras Kvesić za med od tilovine, Antun i Tomislav Boras i Ivan Landeka za medljikovac, Sulejman Lapo za cvjetni med, te kompanija Medicom za med od kestena. Jedan od dobitnika zlatne diplome i predsjednik Udruženjapčelara Matica Boras Kvesić sa zadovoljstvom je konstatovao da naša zemlja ima med visokog kvaliteta.

- Iznenađujuće je da su svi uzorci meda koje smo dobili na analizu, a pristiglo ih je 99, bili vrhunske kvalitete. Iako je većina pristiglih uzoraka iz Hercegovine, imali smo i med iz drugih krajeva BiH, što nas je posebno obradovalo. Pristigli su uzorci meda iz Modriče, Zvornika, Žepča, Zavidovića i cijele Hercegovine, istakao je Kvesić.

Proizvođačima meda dodijeljeno je 19 zlatnih, 60 srebrenih i 20 bronzanih diploma.


Izvor: Oslobodjenje

Foto priče

Nemaju ni put ni struju, ali prave najbolji sir na Balkanu

“Zlatni sir” sa farme “Zlatni Bor” iz istoimenog sela u fočanskoj mjesnoj zajednici Zavait osvojio je zlatnu medalju za najbolji sir na Šestom festivalu balkanskih sireva u Beogradu.

Opširnije... Link