Traže privremeno opterećenje prilikom uvoza mesa

Vijesti - Najave

Savez udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske zatražio je jučer od nadležnih institucija u Srpskoj i BiH da u trajanju od 200 dana bude uvedeno privremeno opterećenje prilikom uvoza svih kategorija svinjskog mesa u visini od 1,5 KM po kilogramu.

Poljoprivredni proizvođači su od, Predsjedništva BiH, Ministarstva za spoljnu trgovinu i ekonomske odnose BiH i Ministarstva poljoprivrede Republike Srpske, zatražili da u trajanju od 200 dana bude uvedeno privremeno opterećenje prilikom uvoza svih kategorija junećeg i goveđeg mesa u iznosu od 2,5 KM po kilogramu.

"Obraćavamo vam se i ovog puta u nadi da ćete imati razumijevanja za naše probleme. Proizvodnja svinjskog mesa u BiH se nalazi pred izumiranjem usljed nelegalnog i nekontrolisanog uvoza svinjskog mesa iz EU i zemalja CEFTA", saopšteno je iz Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske.

U saopštenju se navodi da je slična situacija i sa proizvodnjom junećeg i goveđeg mesa.

"Da nas ne bi, kao mnogo puta do sada, pogrešno razumjeli, ne zalažemo se za zabranu uvoza, naprotiv, ali se mora zaštiti domaća proizvodnja, strogom kontrolom na granicama, u laboratorijama i deklarisanjem mesa", dodaje se u saopštenju.

Izvor: Srna

Foto priče

Nekad su sadili žitarice, a danas lješnjak

Na temu sadnje, uzgoja i obrade lješnjaka u protekle dvije godine u Livnu je održano nekoliko predavanja, a ogledno imanje na kojemu se praktično pokazivala pravilna rezidba voćke bilo je ono u vlasništvu Vlade Matića u obližnjim Grborezima.

Opširnije... Link