Baner

Prnjavorska ergela: Na prodaju 62 lipicanera

Vijesti - Najave

Stečajni postupak u prnjavorskoj ergeli, koji je zbog neriješenh imovinsko-pravnih poslova trajao čak četiri godine, priveden je kraju, pa lipicaneri počinju da vraćaju stari sjaj.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS utvrdilo je plan oporavka preduzeća koje ima status javne ustanove.

U prvoj fazi novog organizacionog djelovanja predviđeno je da se broj grla smanji za 62 konja svih starosnih kategorija. Javna prodaja odvijaće se krajem ove i početkom naredne godine.

"Trenutno imamo 149 lipicanera, ali smo nakon sagledavanja postojećeg fonda i neizbježne racionalizacije zaključili da je neophodno da smještajne kapacitete rasteretimo. Sačuvaćemo sve linije i rodove lipicanera i sa novim brojem od 87 grla", kaže direktor ergele Ranko Grubešić.

Vlada Republike Srpske obezbijedila je ove godine 300.000 maraka za rad ergele, a identičan iznos uprava ergele tražiće i za 2016.

U poslovodstvu najstarijeg prnjavorskog preduzeća već se pripremaju i za obilježavanje sedam decenija od osnivanja ergele "Vučijak", koja je zaživjela u aprilu 1946.godine.

Izvor: Prnjavorlive.info

Foto priče

Nemaju ni put ni struju, ali prave najbolji sir na Balkanu

“Zlatni sir” sa farme “Zlatni Bor” iz istoimenog sela u fočanskoj mjesnoj zajednici Zavait osvojio je zlatnu medalju za najbolji sir na Šestom festivalu balkanskih sireva u Beogradu.

Opširnije... Link