Planira se povećanje proizvodnje malina u selima oko Zenice

Vijesti - Najave

U radnom dijelu "Sajma organske proizvodnje i etno-narodnog stvaralaštva", koji je održan u Zenici, priređen je i okrugli sto o proizvodnji jagodičastog voća u Bosni i Hercegovini, kojem su prisustvovali brojni proizvođači i stručnjaci iz ove oblasti.

Istaknuto je da BiH ima neograničene mogućnosti proizvodnje tog voća za koje je osiguran i otkup i plasman.

Do sada su na širem području Zenice, posebno sredinama koje gravitiraju naselju Nemila, već postignuti izvanredni rezultati na planu uzgoja jagodičastog voća, a posebno maline. Na padinskim dijelovima sliva Babine rijeke uskoro se planiraju zasadi maline na površini od 92 duluma i to sa certificiranim sadnicama.

Predstavnici kompanije "Klas Sarajevo" istakli su da je ove godine otkupljeno 1.500 tona jagodičastog voća, od čega je 1.200 tona malina, a što je najvažnije "ukoliko dođe do proširenja proizvodnje ne postoje nikakva ograničenja u pogledu otkupa svih proizvedenih količina jagodičastog voća".

Vlada ZDK, preko Ministarstva za poljoprivredu, značajno pomaže proizvođače jagodičastvog voća, kao i rad udruženja koje vrše otkup jagodičastog voća.

Izvor:
Fena

Foto priče

Vratio se iz Italije i u BIH proizvodi koziji sir

Nešto poslije Teslića i Banje Vrućice, prateći korito Velike Usore, teškim drumom stižete do Blatnice i skretanja koje vas vodi za Očauš planinu. Nakon par kilometara cesta prestaje, pa se šumskim putem treba probiti do vrha. Dočekuje nas Miroslav Klječanin, farmer koji je na svojoj djedovini na Gornjem Očaušu, pokrenuo kompaniju “Mons Produkt” koja obuhvata farmu koza i preradu proizvoda od kozjeg mlijeka.

Opširnije... Link