Proizvođači kupusa zadovoljni zaradom

Vijesti - Najave

Iako je za njima ostala sušna i vremenski nepovoljna godina, semberski povrtari su uspjeli da ostvare dobar kvalitet povrća bez obzira na umanjeni prinos.

Dočekali su s jeseni i dobru cijenu, bar takvu posljednjih mjeseci stabilnom održava kultura koju na ovom području uzgaja skoro svako domaćinstvo.

Dok iz njive iznose vreću po vreću obranog kupusa, za plasman ove sezonske kulture proizvođači ne brinu.

Jovica Arsenović je na parceli od 12 dunuma zasadio kupus krajem jula, a uz navodnjavanje i potpunu agrotehniku zadovoljan je urađenim ali i onim što je od proizvodnje dobio.

U najboljim poljoprivrednim godinama sa jednog dunuma zemlje ubirao je ovaj proizvođač 600 vreća kupusa. Međutim, bolje godine prate niske cijene, pa s razlogom povrtari ovu 2015. svrstavaju u jednu od boljih godina bar kada je u pitanju ukupna zarada. Do obrta novca trebalo je sačuvati osjetljivo povrće u vrelim danima, pa je Jovica pametno iskoristio prirodno bogatstvo na kojem leži Semberija.

"Parcela pod kupusom je redovno navodnjavana, proizvodnja je uspjela pa nije problem nakon toga ni obezbijediti plasman", kaže Jovica.

Za jedan džak kupusa proizvođači na tržištu dobijaju od 4 do 5 maraka, pa će i zarada u odnosu na prošlogodišnju, kada prinosa skoro da nije ni bilo, biti dosta veća.

Arsenović će, kaže, obrati kupus sa ove parcele do 20. novembra, uslijediće zatim i duboko zimsko oranje, da bi u narednoj sezoni na ovoj zemlji zagospodarila paprika.

Izvor: NTV Arena

Foto priče

Šaptač patkama: Svakodnevno kupim jedan hljeb i obilazim riječne obale u gradu

Iako u Trebinju ne postoji društvo za zaštitu flore i faune rijeke Trebišnjice, sve je više zaljubljenika u svoj grad i rijeku, koji brinu naročito o ptičjem fondu, posebno patkama, koje su oduvijek bile njen ukras.
Opširnije... Link