U Mostaru otvoren Simpozij o zaštiti bilja u BiH

Vijesti - Najave

U organizaciji Društva za zaštitu bilja u Bosni i Hercegovini u Mostaru je otvoren trodnevni znanstveno stručni skup pod nazivom "12. simpozij o zaštiti bilja u Bosni i Hercegovini" na kojem učestvuje 150 stručnjaka iz oblasti zaštite bilja iz šest evropskih zemalja.

Kako su saopćili organizatori, tokom Simpozija bit će prezentirano 60 referata u okviru šest sekcija u kojima će biti obrađeni štetni organizmi iz oblasti poljoprivrede i šumarstva.

Simpozij je otvorio ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Hercegovačko-neretvanske županije Donko Jović, a na otvaranju su, između ostalih, prisustvovali i predsjednica hrvatskog Društva biljne zašite Renata Bažok, predsjednik Društva za zaštitu bilja Srbije Goran Delibašić, v.d. dekanice Agronomskog i prehrambeno-tehnološkog fakulteta Danijela Petrović, dekanica Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Vesna Milić, dekan Agromediteranskog fakulteta Univerziteta Džemal Bijedić iz Mostara Ahmed Džubur, direktor Uprave BiH za zaštitu zdravlja bilja Radenko Radović te direktor Agencije za sigurnost hrane BiH Sejad Mačkić.

Izvor: Poljoprivreda.ba

Foto priče

Popovići proizveli na hiljade sadnica agruma

Supružnici Mile i Milka Popović iz bosanskogradiškog sela Gornji Karajzovci i ovu zimu proveli su gotovo bez predaha. Danonoćno su bdjeli u ogromnom plastenicima da bi sačuvali pola miliona sadnica cvijeća te više hiljada kalemljenih sadnica limuna, narandže i drugih agruma.

Opširnije... Link