"Ferero" planira otkup lješnika iz Srbije

Vijesti - Najave

Italijanska kompanija "Ferero" planira da iz Srbije otkupljuje lješnik za svoju konditorsku proizvodnju, a saradnja sa tim poznatim proizvođačem "Nutele" trebalo bi da počne u decembru.

U Ministarstvu poljoprivrede kažu da čak tri četvrtine teritorije Srbije ima idealne uslove za uzgoj lješnika, javila je Radio-televizija Srbije.

Prvi sekretar za ekonomska pitanja Ambasade Italije Marko Leone rekao je da kompanija "Ferero" želi da pomogne da što više zasada bude na teritoriji Srbije, jer zna da ima odlične agroekološke uslove da gaji lješnik.

"Njihov model investiranja predviđa otkup lešnika od domaćih proizvođača, a u međuvremenu obučavaju proizvođače i savjetuju ih kako da poboljšaju proizvodnju i koje sorte da gaje", kaže Leone.

Prema procjeni Ministarstva, u Srbiji je trenutno pod zasadom lijeske oko 1.200 hektara, a cilj je da se poljoprivrednici podstaknu da uzgajaju kvalitetne italijanske sorte, posebno u Topličkom, Pčinjskom i Pirotskom okrugu, ali i u Sremu i dijelu Bačke.

Proizvodnja lješnika u Srbiji trenutno podmiruje tek desetak procenata potrebnih količina. Ostatak se uvozi, uglavnom iz Turske, za šta se godišnje plati i do deset miliona evra.

Najveći kupci lješnika u svijetu su konditori koji otkupe oko 75 odsto svjetske proizvodnje, a samo "Ferero" 27 odsto. 

Izvor: Srna

Foto priče

Popovići proizveli na hiljade sadnica agruma

Supružnici Mile i Milka Popović iz bosanskogradiškog sela Gornji Karajzovci i ovu zimu proveli su gotovo bez predaha. Danonoćno su bdjeli u ogromnom plastenicima da bi sačuvali pola miliona sadnica cvijeća te više hiljada kalemljenih sadnica limuna, narandže i drugih agruma.

Opširnije... Link