Baner

Sarajevo: Preko 120 izlagača na Sajmu privrede, poljoprivrede i zanatstva

Vijesti - Sajmovi i festivali

Više od 120 izlagača iz čitave Bosne i Hercegovine prijavilo se na Sajam privrede, poljoprivrede, zanatstva i robe široke potrošnje koji će se od 17. do 20. decembra održati u Sarajevu.

Ovogodišnji Sajam se organizuje pod sloganom “Domaća proizvodnja u službi građana” i ovim projektom se takođe žele dodatno informirati građani o značaju kupovine domaćih proizvoda. U fokusu Sajma su domaći proizvod i domaća proizvodnja, a namjera je okupiti privredne subjekte putem skupnih predstavljanja njihovih lokalnih zajednica ali i pojedinačno, u smislu izložbeno-prodajnih postavki malih i srednjih kompanija, samostalnih poduzetnika, zanatlija…

Direktor Centra Skenderija Hajriz Bećirović kazao je da su se danas okupili da najave Sajam koji će okupiti više od 120 izlagača iz cijele BiH.

“Ovim projektom Sarajevski sajam doprinosi razvijanju senzibiliteta potrošača prema domaćem proizvodu i svrsishodnosti te kupovine, te se pridružuje trendu promocije pozitivnog odnosa prema poduzetništvu. Sajam privrede, poljoprivrede, zanatstva i roba široke potrošnje ima tri segmenta: izložbeni, prodajni i edukativni”, istakao je Bećirović.

Naglasio je da su kao organizatori zadovoljni tokom realizacije i odzivom izlagača. Bećirović se zahvalio izlagačima, posebno onim iz Bosansko-podrinjskog kantona, Srednjobosanskog, općine Žepče, Bosanskog Petrovca, Jablanice, Konjica, Ilijaša, Hadžića kao i mnogim pojedincima, obrtnicima i zanatlijama.

Predsjednik Saveza udruženja organskih proizvođača FBiH Organsko FBiH Sejad Herceg kazao je da je činjenica da u BiH ima jako puno sajmova i raznih manifestacija koje ne dolikaju promociji domaće privrede i domaćeg proizvoda.

“Na Sajmu ćemo imati međunarodnu konferenciju, okrugli sto, ali i panel diskusiju. Napravićemo ekspanziju širenja promocije organske proizvodnje kroz ovaj Sajam”, dodao je Herceg.

Projekt menadžer Amira Bojčić kazala je da će nakon svečanog otvaranja 17. decembra biti održana i stručna konferencija “Stanje i perspektive organske proizvodnje u Jugoistočnoj Evropi” sa osvrtom na mogućnosti u BiH.

“Obzirom na velike potencijale s kojima BiH raspolaže, a to je podatak koji su nam ustupile naučno-istraživačke institucije, da se praktično 60 posto resursa BiH može staviti u funkciju organske proizvodnje”, istakla je Bojčić.

Radno vrijeme Sajma biće od 10:00 do 18:00 sati, a ulaz je slobodan za sve posjetioce.

Izvor: Nezavisne novine

Foto priče

Nemaju ni put ni struju, ali prave najbolji sir na Balkanu

“Zlatni sir” sa farme “Zlatni Bor” iz istoimenog sela u fočanskoj mjesnoj zajednici Zavait osvojio je zlatnu medalju za najbolji sir na Šestom festivalu balkanskih sireva u Beogradu.

Opširnije... Link